Prins Constantijn volgt Neelie Kroes op als speciale ambassadeur voor startups. De prins zet vanaf 1 juli de taken voort van Neelie Kroes, die in 2015 begon met vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland naar Nederland te halen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte dat dinsdag bekend. In de afgelopen anderhalf jaar dat Kroes zich ermee bezighield, werd Nederland volgens Kamp op de kaart gezet als toonaangevend centrum voor startups.

Prins Constantijn wordt eveneens voor anderhalf jaar aangesteld. De prins voorziet geen problemen doordat hij binnen zijn nieuwe functie binnen de grenzen van ministeriële verantwoordelijkheid moet opereren. “Ik heb ook geen schandalen gezien die Neelie heeft veroorzaakt. Zij heeft ook binnen die grenzen goed geopereerd. Bovendien, de minister-president heeft er vertrouwen in en die moet de verantwoordelijkheid nemen.”

Brede ervaring

Kamp kijkt er naar uit om samen te werken met de nieuwe ambassadeur voor startups, die onder meer een actieagenda gaat opstellen om flexibel in wisselende teams te kunnen opereren.

“Met zijn brede ervaring, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven, halen we opnieuw een ‘special envoy’ van internationale allure in huis. Hij is nauw verbonden met startups en het regionale- en Europese startup ecosysteem.” Ook vernieuwende bedrijven kunnen daar hun voordeel mee doen, aldus Kamp.

Het programma voor startups wordt de komende 4,5 jaar voortgezet waarbij de veertien belangrijkste Nederlandse innovatieregio’s nauwer gaan samenwerken.

Kroes op de bres voor Uber

Kroes wordt voorzitter van een belangrijke adviesraad van taxi-app Uber. De voormalig minister en eurocommissaris gaat het taxibedrijf adviseren over zaken als regelgeving en mededinging.

Lees ook op Business Insider

Uber loopt door zijn snelle internationale groei steeds vaker tegen ingewikkelde beleidsvraagstukken aan. Daarom wil het bestuur graag bijgestaan worden door een groep van experts die veel ervaring hebben op uiteenlopende terreinen. Ook de Peruaanse oud-premier Roberto Daniño en de voormalige Amerikaanse minister van Transport Ray LaHood nemen zitting in de zogeheten Internationale Beleid Adviesraad van Uber.

Hoeveel Kroes precies overhoudt aan haar nieuwe baan is onduidelijk. Als vergoeding krijgen de in totaal acht raadsleden aandelen van het eind vorig jaar op meer dan 60 miljard dollar gewaardeerde bedrijf.