De Britse prins Andrew schikt de misbruikzaak die tegen hem is aangespannen in de Verenigde Staten. Dat staat in een brief die naar de rechtbank is verstuurd door de advocaat van Virginia Giuffre, de vrouw die zegt dat ze als tiener is misbruikt door de zoon van de Britse koningin.

Het is onbekend welk bedrag de 61-jarige prins moet betalen om de zaak af te kopen, schrijft The New York Times. Andrew zou in elk geval hebben toegezegd een “forse donatie” te doen aan een organisatie die opkomt voor “de rechten van slachtoffers”.

Giuffre stelt een van de slachtoffers te zijn van de omstreden multimiljonair Jeffrey Epstein, die zich in 2019 van het leven beroofde voordat hij kon worden berecht. De vrouw zou als minderjarige tiener door Epstein zijn “uitgeleend” aan Andrew. Ze had naar eigen zeggen herhaaldelijk seks met de prins. Die heeft dat steeds ontkend.

Andrew had tevergeefs geprobeerd de door Giuffre aangespannen misbruikzaak in New York te blokkeren. De rechter besloot vorige maand dat het proces kon doorgaan. Dat betekende dat de prins onder ede gehoord zou kunnen worden over de beschuldigingen.

Aanklacht tegen prins Andrew

De klacht tegen Andrew werd in 2021 ingediend door Giuffre. In eerste instantie kon er geen officiële procedure gestart worden omdat er in 2009 een deal was gesloten met Epstein. In die deal werd afgesproken dat Giuffre geen juridische stappen zou mogen nemen tegen Epstein of zijn entourage. In ruil daarvoor ontving ze 500.000 dollar.

In januari van dit jaar besloot een Amerikaanse rechter dat Giuffre toch een civiele zaak tegen prins Andrew mocht starten. In die zaak heeft Andrew nu dus voor een schikking gekozen, waardoor verdere vervolging in de VS voorlopig van de baan is.

De prins heeft door de affaire grote reputatieschade opgelopen. Koningin Elizabeth besloot vorige maand om haar zoon zijn titels af te nemen. Andrew toonde zich dinsdag in een verklaring berouwvol. De prins zei volgens de krant dat bekend was dat Epstein jarenlang misbruik heeft gemaakt van jonge meisjes. Hij prees de moed van Giuffre en andere slachtoffers en zei zijn banden met de multimiljonair te betreuren.

LEES OOK: Zo heeft Virginia Giuffre het voor elkaar gekregen een misbruikzaak te mogen starten tegen de Britse prins Andrew