• Ghislaine Maxwell is door een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan het faciliteren van misbruik van meisjes door de Amerikaanse financier Jeffrey Epstein.
  • Ze kan worden veroordeeld tot in totaal 65 jaar cel.
  • Epstein pleegde in 2019 zelfmoord in de gevangenis.
  • Lees meer over de redenen waarom Ghislaine Maxwell is veroordeeld

Ghislaine Maxwell (60) is in de rechtbank van New York schuldig bevonden aan vijf van de zes aanklachten in het misbruikproces tegen haar. De jury acht bewezen dat Maxwell tussen 1994 en 2004 meisjes ronselde voor haar ex-vriend en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

De twaalf leden moesten per aanklacht tot een unaniem oordeel komen. Die hadden betrekking op sekshandel en illegale seksuele activiteiten. Maxwell moet nog in een ander proces terechtstaan voor meineed in een rechtszaak tegen Epstein. Ze kan worden veroordeeld tot in totaal 65 jaar cel, wat de rest van haar leven zou betekenen. Als ze schuldig was bevonden aan alle aanklachten, riskeerde Maxwell tot tachtig jaar gevangenisstraf.

Maxwell reageerde zwijgzaam op het oordeel van de jury, meldt een verslaggever van de BBC die aanwezig was in de rechtbank. Ze toonde geen enkele emotie. Buiten de rechtbank staat een grote menigte journalisten te wachten op toelichting door een van de aanklagers of juryleden, is te zien op beelden op sociale media.

Maxwell en Epstein: ‘partners is crime’

Maxwell was volgens openbaar aanklager Alison Moe “de sleutel” in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. De twee waren “partners in crime”, aldus Moe. Maxwell werd tijdens het drie weken durende proces ook omschreven als “een volwassen vrouw die jaagde op kwetsbare kinderen”.

Aanklager Damian Williams liet na het oordeel van de jury in een verklaring weten dat "gerechtigheid is geschied". Hij prijst de moed van de slachtoffers die "uit de schaduw zijn gestapt" om hun misbruiker onder ogen te komen. De daden van Maxwell noemt hij van "de ergst denkbare soort" omdat het gaat om het faciliteren van misbruik van kinderen.

De jury hoorde tijdens het proces onder meer verhalen van de vier vrouwen die zeggen als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van Maxwell en Epstein. Drie van hen zeiden dat Maxwell ook had meegedaan aan het misbruik. Maxwell pleitte niet schuldig te zijn. Haar advocaten trokken het vermogen van de vrouwen om zich oude gebeurtenissen goed te herinneren in twijfel en schakelden daar een geheugenexpert voor in.

De verdediging beweerde daarnaast dat Maxwell als zondebok wordt gezien, omdat Epstein niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden.

De multimiljonair pleegde in 2019 zelfmoord toen hij in de gevangenis in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem. Maxwell werd een jaar later opgepakt, omdat werd vermoed dat ze zijn rechterhand was geweest.

LEES OOK: Bill Gates noemt zijn vriendschap met zedendelinquent Jeffrey Epstein een grote fout – en zegt dat hij en Melinda samen blijven werken