De prijzen voor precies hetzelfde ticket kunnen enorm verschillen per vliegticketwebsite. Volgens onderzoek van StedenTripper lopen de verschillen op tot 35 procent.

De reiswebsite vergeleek de tarieven van meer dan vijftien vliegticketsites met elkaar. “Er is niet een website aan te wijzen die in alle gevallen de voordeligste keuze is”, zegt StedenTripper.

Maar op de sites Tix en FairShareTravel zijn de tarieven gemiddeld het laagste, evenals bij de luchtvaartmaatschappijen zelf. “Bij WorldTicketCenter en Vliegwinkel is die kans een stuk kleiner, zij zijn gemiddeld het duurst.”

StedenTripper vergeleek acht vluchten bij elf vliegticketvergelijkers, vier zogenoemde metavergelijkers en bij de maatschappijen die volgens de vergelijkers het voordeligst waren. Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder van identieke tickets liep in de vergelijkingstest op tot meer dan 35 procent.

Minder verborgen kosten

Het gemiddelde verschil tussen het hoogste en laagste tarief bedroeg 26 procent. “Dit betekent dat je bij het boeken van een vliegticket van 400 euro met een beetje mazzel nog honderd euro kunt besparen, simpelweg door even rond te kijken.”

StedenTripper constateert verder dat, "onder meer dankzij acties van de Consumentenbond tegen misleidende reisprijzen", de verborgen kosten de afgelopen jaren flink zijn afgenomen. "Tegenwoordig zie je, uiteraard in een kleiner lettertype, steeds vaker informatie over aanvullende kosten per boeking en/ of per reiziger." Bij enkele website blijven de kosten onduidelijk, volgens StedenTripper, zoals bij WorldTicketCenter en Vlucht24.

Bij FairShareTravel.nl betaal de consument geen boekingskosten, maar per reiziger wordt een vaste donatie van 15 euro in rekening gebracht aan het Fonds Gehandicaptensport. "Als je alleen reist valt dit mee, maar bij een groter reisgezelschap lopen de kosten op."

Pas op voor metavergelijkers

StedenTripper waarschuwt voor de zogeheten metavergelijkers, zoals Chaser, Idealo, Momondo en Skyscanner, die naast de airlines ook zelf weer vergelijkingswebsites vergelijken. "De meeste metavergelijkers tonen ook resultaten van minder bekende vliegticketsites, die vaak in het buitenland gevestigd zijn. Een buitenlands kantoor hoeft geen probleem te zijn, maar maakt bijvoorbeeld het omboeken van een ticket er niet eenvoudiger op", zegt StedenTripper.

"Daarnaast hanteren deze sites vaak relatief lage ticketprijzen, maar brengen vervolgens extra boekings- of betalingskosten in rekening die kunnen oplopen tot wel 200 euro. Dit maakt het er niet duidelijker op en zorgt ervoor dat je ook binnen de metavergelijkers nog goed op moet letten."

Schijnconcurrentie bij boekingssites

Ook de onderlinge overlap van boekingssites is iets waar bij een boeking rekening mee moet worden gehouden. Zo zijn CheapTickets, BudgetAir, Vayama, Vliegwinkel en Flugladen allemaal van dezelfde eigenaar, namelijk Travix International, dat weer een dochter is van BCD holding, de multinationale onderneming van John Fentener van Vlissingen B.V.

Er zijn meer van dergelijke dwarsverbanden tussen sites, waarbij concurrentie in feite schijn is.

Volg de luchtvaartsector op Luchtvaartnieuws.nl.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl