Occasionvoorraden lopen sinds mei dit jaar snel terug door een lager binnenlands aanbod en de opdrogende aanvoer vanuit het buitenland.

“Deze situatie zal onherroepelijk leiden tot prijsverhogingen”, meldt data- en adviesbedrijf Aumacon.

Business Insider ging na welke gangbare modellen het meest in trek zijn.

Occasionvoorraden lopen sinds mei dit jaar snel terug door een lager aanbod, omdat minder autobezitters een nieuwe auto kopen en daarbij hun oude auto inruilen voor de tweedehands markt.

Daarnaast is sprake van opdrogende aanvoer van occasions vanuit het buitenland. “Deze situatie zal onherroepelijk leiden tot prijsverhogingen”, meldt data- en adviesbedrijf Aumacon in zijn nieuwsbrief.

De daling van het occasionaanbod gaat gepaard met een stijging van de vraag. Vanwege de virusuitbraak en de daarmee samenhangende wens om het openbaar vervoer te mijden, zijn mensen namelijk veelal opzoek naar een vervangend vervoersmiddel.

Lees ook: Tweedehands auto’s zijn populair in coronatijd: ‘De auto is een veilige cocon’

Lees ook op Business Insider

Door grotere inkomensonzekerheid, thuiswerken en een daling van het aantal kilometers dat leaserijders maken, valt de keus meestal niet op een nieuwe auto of een leaseauto. Een occasion is daarentegen een populaire, alternatieve optie.

Uit cijfers van autobranche dienstverlener VWE Automotive blijkt dat de occasionvoorraden bij autobedrijven tijdens de lockdown flink opliepen, met een piek van ruim 347.000 stuks in mei dit jaar. Sindsdien is de voorraad snel afgenomen tot zo’n 326.000 occasions in augustus.

Dezelfde neerwaartse trend is ook zichtbaar in occasion-aanbiedingen op populaire online automarktplaatsen, zo bevestigt Aumacon tegenover Business Insider.

Deze ontwikkeling doet de prijs van occasions – na een flinke daling in mei dit jaar – sterk stijgen, blijkt uit de Autodata Occasion Index (AOX) die inzicht geeft in de prijsontwikkelingen van tweedehands auto’s in Nederland.

10 populaire occasions waarvan de verkopen het sterkst stijgen sinds juni

Kijkend naar de verkoopcijfers van occasions in juli en augustus van dit jaar, in zowel absolute aantallen als procentueel, heeft VWE Automotive voor Business Insider een lijst opgesteld van populaire occasions waarvan de verkopen het sterkst zijn gestegen na de lockdown. Het gaat om de volgende modellen:

  • Audi e-tron
  • Volkswagen Polo
  • Nissan Qashqai
  • Ford Fiesta
  • Toyota Yaris
  • Volkswagen Up!
  • Fiat 500
  • Volkswagen T-Roc
  • Mercedes-Benz A-Klasse
  • Volkswagen Golf

Hoewel in veel van bovenstaande gevallen sprake is van een vraagstijging vanwege bovengenoemde corona-effecten, spelen er soms ook andere zaken mee.

Zo zijn elektrische auto’s al langere tijd in opkomst en is er ook sinds 1 juli dit jaar, mits er aan enkele voorwaarden wordt voldaan, sprake van een subsidie bij de aankoop hiervan. Voor elektrische occasions bedraagt dit 2.000 euro.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie mag de oorspronkelijke catalogusprijs van elektrische auto’s maximaal 45.000 euro bedragen. De Audi e-tron uit het bovenstaande lijstje zit daar overigens fors boven en verkoopt kennelijk toch prima, zonder de extra prikkel van de aankoopsubsidie.

Lees meer over auto’s: