De verkoop van nieuwe auto’s kan na het coronajaar 2020 herstellen, verwacht het Economisch Bureau van ING.

Wel blijft de autoverkoop last houden van een afname van het aantal leasekilometers van zakelijke rijders en de opkomst van thuiswerken.

De occasionmarkt profiteert juist van de verandering in het autogebruik.

De verkoop van nieuwe auto’s kan in 2021 herstellen, maar blijft beperkt door de oplopende werkloosheid waardoor consumenten voorzichtiger zijn met de aanschaf van een nieuwe auto. Er worden ook minder nieuwe leaseauto’s verkocht, omdat vaker thuis wordt gewerkt.

Die prognose doet het Economisch Bureau van ING in een nieuw rapport over de autosector.

De verkoop van nieuwe personenauto’s in Nederland zal dit jaar naar verwachting met bijna een kwart dalen tot 340.000 voertuigen vanwege de coronacrisis. Dat zou het laagste niveau zijn sinds 1968.

Occasion juist populairder door corona

De bank stelt dat de autobranche op verschillende fronten wordt geraakt door de coronacrisis. Enerzijds door vertraagde leveringen en meer thuiswerken (minder kilometers), anderzijds door de economische impact die leidt tot terughoudendheid bij het kopen van een nieuwe auto.

Het herstel zal wel worden gesteund door de beschikbaarheid op de markt van goedkopere elektrische auto's.

ING zegt dat het onderhoud van auto's nog op peil blijft en dat de verkoop van tweedehands auto's snel uit het dal is geklommen. Dat komt omdat mensen vanwege de virusuitbraak het openbaar vervoer willen mijden en nu vaker een goedkopere occasion kopen in plaats van een nieuwe auto.

LEES OOK: 5 belangrijke trends in de autoverkoop in coronajaar 2020: diesel verliest, elektrisch groeit, crossover en hybride populair