In een referendum heeft een groot deel van de Russen voor een aantal wijzigingen van de grondwet gestemd.

Die wijzigingen geven president Poetin nu de mogelijkheid om meer ambtstermijnen te dienen, hij kan dan tot 2036 aanblijven.

Toch daalde het aantal Russen dat positief is over de president, doordat de coronacrisis het land zwaar getroffen heeft.

De grondwet omvat na de wijzigingen ook een feitelijk verbod op het homohuwelijk.

De Russische grondwet is niet langer een belemmering voor president Vladimir Poetin om aan te blijven tot 2036. Poetin won zoals verwacht een referendum over het aanpassen van de grondwet om meer ambtstermijnen mogelijk te maken.

Na het tellen van de stemmen, melden Russische media dat 77,9 procent van de kiezers de voorstellen steunt.

De overwinning stelt Poetin (67) in staat om tot 2036 aan de macht te blijven. Hij mag dan nog twee keer meedoen aan de presidentsverkiezingen. Zijn huidige ambtstermijn loopt af in 2024 en hij kan daarna nog twee termijnen van zes jaar dienen.

Het referendum draait niet alleen om Poetin zelf, maar omvat een veel groter pakket aan aanpassingen van de grondwet. Zo wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat het huwelijk een verbintenis is van man en vrouw. Dat komt feitelijk neer op een verbod op het homohuwelijk.

Door de coronacrisis zijn minder Russen positief over hun president

Poetin is nu al de langstzittende leider sinds dictator Josef Stalin. Het referendum komt op een gevoelig moment. Rusland is zwaar getroffen door de coronacrisis en het aandeel Russen dat positief is over de voormalige KGB-spion is volgens een onafhankelijk peilbureau gedaald naar 60 procent.

De autoriteiten hebben alles uit de kast gehaald om de opkomst zo hoog mogelijk te krijgen. Zo werden kiezers prijzen in het vooruitzicht gesteld en zijn ambtenaren volgens waarnemers onder druk gezet om een stem uit te brengen. Ook zouden tegenstanders die campagne wilden voeren zijn tegengewerkt.

Poetin was niet verplicht een referendum uit te schrijven, maar het geeft hem wel meer legitimiteit als hij toch langer aanblijft. Hij wist eerder de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden.

LEES OOK: Waarom de solistische koers van Vladimir Poetin een voordeel is voor Rusland in de coronacrisis