• Sinaasappelsap is in trek nu mensen op zoek zijn naar gezonde producten om hun immuunsysteem te versterken.
  • Tegelijkertijd is het door alle reisbeperkingen moeilijker geworden sinaasappelsap naar de markten te brengen.
  • Daardoor zijn de toekomstige prijzen, de futures, van sinaasappelsap met ruim 20 procent gestegen.

Veel mensen zijn in de coronacrisis op zoek naar gezonde producten. Daardoor zijn de futures voor sinaasappelsap deze maand met meer dan 20 procent gestegen. En niet alleen de vraag is gestegen, want door alle transportbeperkingen komt ook de aanvoer in de knel.

De futures geven de verwachte toekomstige prijs van sinaasappelsap weer. Met een stijging van 20 procent is het volgens de BBC tot nu toe de best presterende ‘asset’ dit jaar.

De uitbraak van Covid-19 beïnvloedt zowel de levering als de vraag naar sinaasappelsap. “De gezondheidsaspecten zorgen voor een toenemende vraag , terwijl het probleem aan de aanbodkant ligt. Er is simpelweg niet genoeg containerruimte beschikbaar nu luchtvaartmaatschappijen niet vliegen om het product naar de markten te brengen”, zegt beleggingsstrateeg Stephen Innes van AxiCorp tegen de BBC.

Ook dreigen er door de voorschriften om afstand van elkaar te houden te weinig mensen tegelijkertijd te kunnen oogsten op plantages in onder meer Brazilië en de Amerikaanse staat Florida.

Bedrijven kunnen op basis van de futures contracten afsluiten tegen de verwachte prijs, zodat ze niet de dupe worden van onverwachte prijsschommelingen. De stijging van de sinaasappelfutures is de grootste sinds oktober 1985. Het effect zal ook snel merkbaar zijn de in de supermarkt, omdat producenten en leveranciers de prijsstijging zullen doorberekenen.

Overigens is sinaasappelsap volgens het Voedingscentrum niet zo gezond als het misschien lijkt. In een glas sinaasappelsap zitten zo’n zeven suikerklontjes.

Lees meer over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus:

Lees ook op Business Insider