• Per 1 april zijn er meer ic-bedden beschikbaar voor coronagevallen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid belooft aan de Tweede Kamer 1036 bedden voor coronapatiënten en 575 bedden voor reguliere zware zorg.
  • Dat is genoeg om de toestroom van nieuwe patiënten op te vangen waar het RIVM nu rekening mee houdt. Er liggen momenteel 761 coronapatiënten op de intensive care.
  • Er zijn in Nederland het afgelopen etmaal 78 nieuwe coronadoden gemeld.

Volgende week is het aantal ic-bedden in de Nederlandse ziekenhuizen opgehoogd tot ongeveer 1600 ic-bedden, waarvan twee derde bedoeld is om het toenemende aantal ernstig zieke coronapatiënten te behandelen. Dat zou genoeg zijn om de toestroom op te vangen waarmee het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rekening houdt.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte dat bekend in de Tweede Kamer. Veel partijen ergerden zich eraan dat de minister geen garanties kon geven over het aantal begin april.

Na overleg met minister Martin van Rijn (Medische Zorg) en de zorgsector kwam er tijdens het coronadebat toch duidelijkheid. Van de ruim 1600 ic-bedden zijn er 1036 gereserveerd voor coronagevallen en de overige 575 voor reguliere zware zorg, zei De Jonge.

Het kabinet is met spoed het aantal ic-bedden aan het verhogen in verband met de coronacrisis. Het RIVM houdt er rekening mee dat rond 1 april meer dan duizend coronapatiënten er zo slecht aan toe zijn dat ze ic-zorg nodig hebben. Het instituut hoopt wel dat de maatregelen die zijn afgekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan vruchten afwerpen en de druk op de ic’s verminderen.

78 nieuwe coronadoden

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus, is opgelopen tot 434. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is de afgelopen 24 uur met 78 gestegen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Deze mensen zijn niet allemaal sinds woensdag overleden. Als een patiënt overlijdt, wordt dat namelijk niet altijd direct doorgegeven aan het instituut. Hetzelfde geldt voor het aantal ziekenhuisopnamen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 2151 mensen met de ziekte Covid-19 opgenomen in ziekenhuizen. Dat zijn er 315 meer dan woensdag bekend was.

Op maandagavond lagen er 761 coronapatiënten op de intensive care, maar dat aantal neemt iedere dag toe. De vereniging van ic-artsen houdt het hart vast, maar bevestigde tijdens het Kamerdebat dat "per 1 april opgeschakeld kan worden naar 1.600 ic-bedden", zei De Jonge. "De inspectie ziet daarop toe."

Ziekenhuizen richten onder meer operatiekamers in om ic-patiënten te verplegen. Mochten er nog meer ic-bedden nodig blijken, dan zijn er bijvoorbeeld eerst meer beademingsapparaten nodig. Die zijn besteld, maar de aanvoer verloopt moeizaam.

Strenge hygiënemaatregelen in de Tweede Kamer

De coronacrisis leidt ook in de Tweede Kamer tot steeds strengere maatregelen. Tijdens een debat donderdag waren bodes constant in de weer om tafels te reinigen, en ook de katheder werd na elke spreker ontsmet. De fracties konden maximaal twee Kamerleden afvaardigen naar het coranadebat in de grote zaal.

Ver van elkaar af zittend mochten de parlementariërs ook pas naar voren lopen om te interrumperen als Kamervoorzitter Khadija Arib daar toestemming voor had gegeven. Onoplettende Kamerleden werden er door Arib of de bodes vermanend op aangesproken als ze te dichtbij elkaar kwamen.

Kamerleden zijn zich ervan bewust dat ze niet alleen over de adviezen moeten praten, maar ook het goede voorbeeld moeten geven.

Buiten het zicht van de camera's, in de zogeheten wandelgangen, is dat nog niet echt het geval. Kamerleden, bewindslieden en woordvoerders lukt het vaak genoeg niet om 1,5 meter afstand in acht te nemen. Ook tijdens de persmomenten gaat het nogal eens mis. De bewindspersonen staan nu achter een lint, maar verslaggevers en cameramensen staan daarachter nog vaak te dicht op elkaar.

LEES OOK: Trend belangrijker dan dagcijfers over coronavirus – RIVM krijgt melding over sterftegevallen soms pas dagen later binnen