• Het Duitse autoconcern Volkswagen mikt met de geplande beursgang van Porsche op een waarde van tussen de 70 miljard en 75 miljard euro.
  • De uitgifteprijs zal tussen de 76,50 en 82,50 euro per aandeel liggen, maakte Volkswagen bekend.
  • Volkswagen wil de miljardenopbrengst van de verkoop van een deel van zijn belang in Porsche investeren in de ontwikkeling van elektrische auto’s.
  • Lees ook: Herbert Diess stapt op als topman van Volkswagen: Oliver Blume van Porsche neemt de leiding over

Het Duitse autoconcern Volkswagen mikt met de geplande beursgang van Porsche op een waarde van tussen de 70 miljard en 75 miljard euro voor het sportwagenmerk. De uitgifteprijs zal tussen de 76,50 en 82,50 euro per aandeel liggen, maakte Volkswagen bekend.

Daarmee zou het een van de grootste Europese beursgangen in jaren worden. Porsche krijgt op donderdag 29 september een eigen notering aan de beurs in Frankfurt.

Volkswagen wil de miljardenopbrengst van de verkoop van een deel van zijn belang in Porsche investeren in de ontwikkeling van elektrische auto’s.

Hoewel de Duitsers met de Volkswagen ID.4 en de Porsche Taycan elektrische modellen in het aanbod hebben, worden ze qua marktwaardering flink overschaduwd door Tesla.

De oorlog in Oekraïne maakt het moeilijk om het tij te keren. Het conflict zorgde het afgelopen jaar voor veel onzekerheid en dalende beurskoersen. Toch is er nog veel interesse bij investeerders voor de luxesportautofabrikant Porsche.

Nauwe banden tussen Volkswagen en Porsche

Sportwagenmerk Porsche, ook wel bekend als Porsche AG, werd opgezet in 1931 door Ferdinand Porsche. Hij heeft in de jaren dertig ook de eerste Volkswagen ontworpen in opdracht van het naziregime.

In de loop van hun bestaan hebben de twee autobouwers altijd nauwe banden gehad. Maar het sportwagenmerk is pas zo'n tien jaar onderdeel van de Volkswagen Group, waartoe bijvoorbeeld ook Audi, Lamborghini en Bentley behoren.

De familie Porsche-Piech heeft een holding op de beurs, Porsche SE, die 53,3 procent van de aandelen Volkswagen bezit. Deze partij heeft al aangegeven aandelen in Porsche AG te kopen als het via een zogenoemde initial public offering (IPO) op de beurs verschijnt. Het zou naar verluidt aandelen Volkswagen verkopen om deze transactie te financieren.

Meer over Volkswagen en Porsche? Check ook deze stukken eens: