• Volkswagen legt een voorraad autoruiten aan vanwege een dreigend glastekort in Europa, aldus The Wall Street Journal.
  • Het tekort is een direct gevolg van de hoge energiekosten, waarbij de gestegen gasprijs een belangrijke rol speelt.
  • Een Duitse brouwer vertelde de Amerikaanse krant 50 miljoen bierflesjes te hebben gekocht om de glastekorten voor te zijn.
  • Lees ook: Europese gasprijs daalt flink: Duitsland vult zijn voorraden sneller dan gedacht

Volkswagen legt een voorraad autoruiten aan en brouwerijen kopen in grote hoeveelheden bierflessen in, nu er een tekort aan glas dreigt te ontstaan in Europa.

Zakenkrant The Wall Street Journal meldt dat bedrijven in Europa mogelijk worden getroffen door een tekort aan glas. Dat is een direct gevolg van de hoge energiekosten, waarbij de gestegen gasprijs een belangrijke rol speelt.

Om glas te maken moet zand, natriumcarbonaat en kalksteen worden gesmolten. Dat gebeurt met grote hoeveelheden aardgas. De prijs van die energiebron is door de oorlog in Oekraïne gestegen tot recordhoogtes.

Volkswagen zegt dat het een voorraad aanlegt van componenten die glas gebruiken. Denk hierbij aan verschillende soorten autoruiten. Volgens The Wall Street Journal is het Duitse autoconcern actief op zoek naar leveranciers buiten Europa.

De autosector heeft sinds de coronapandemie te kampen gehad met meerdere tegenslagen. Het begon met een tekort aan halfgeleiders, dat nu langzaam maar zeker opgelost lijkt te zijn. Daarna werden autoproducenten geconfronteerd met een piek in de prijs van lithium, een grondstof voor batterijen van elektrische auto's. Ook problemen van andere toeleveranciers werden op het bordje van de autofabrikanten gepresenteerd, waardoor de prijzen van auto's stegen.

De Duitse bierproducent Brauerei C. & A. Veltins, die normaal het hele jaar door flessen koopt, heeft er in één keer 50 miljoen gekocht - genoeg voor 12 maanden - vertelde een woordvoerder aan The Wall Street Journal. De prijzen stegen plots met maar liefst 90 procent.

De tekorten aan glas kunnen ook gevolgen hebben voor de bevoorradingsketens in andere sectoren. Glas wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor smartphoneschermen en om flessen te maken voor producten zoals geneesmiddelen en frisdranken.

LEES OOK: Volkswagen gaat zich richten op duurdere modellen en schrapt de komende jaren 60% van het huidige aanbod