Wat zijn de populairste banen en bedrijven bij twintigers die net van de universiteit komen? Vacatureplatform Magnet.me stelde een top 100 samen van populairste startersbanen op basis van 67.548 vacatures die er het afgelopen jaar voorbijkwamen.

Magnet.me koppelt sinds 2012 studenten die afstuderen aan bedrijven. Het online platform is een kruising tussen een vacaturesite, LinkedIn en Tinder. Bezoekers krijgen vacatures te zien die passen bij hun profiel en kunnen die negeren of aangeven geïnteresseerd te zijn.

De ranglijst, die dit jaar voor de tweede keer werd opgesteld, bestaat uit de vacatures waarbij baanzoekers naar verhouding het vaakst aangaven geïnteresseerd te zijn én vervolgens solliciteerden.

De winnaar van dit jaar is een Supply Chain Traineeship bij Mars. Deze levensmiddelengigant in Veghel is erg populair bij young professionals want ook de tweede baan in de top 100 is bij dit bedrijf: een Traineeship – Finance Leadership Experience.

Talentenprogramma’s blijken niet alleen bij Mars mooie lokkertjes voor hoogopgeleid talent; maar liefst 70 van de 100 populairste banen zijn traineeships en talenttrajecten.

Wat opvalt is dat niet meer alleen multinationals dergelijke opleidingstrajecten aanbieden, maar ook kleinere bedrijven dat tegenwoordig doen. "Starters willen een steile leercurve en willen zich de eerste jaren in de breedte ontwikkelen", gelooft mede-oprichter Vincent Karremans van Magnet.me. "Het grote bedrijfsleven heeft dat inmiddels volledig omarmd. Ik heb het al vaker gezegd: als het mkb de strijd om toptalent aan wil gaan, zeker in deze krappe arbeidsmarkt, dan zullen zij dat ook moeten doen. Een goed programma in combinatie met een kleinere, plattere organisatie, dat is onverslaanbaar."

De hoofdstad is populair bij starters. Maar liefst 44 van de 100 topbanen van afgelopen jaar waren bij bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn. Bekijk hieronder de volledige lijst:

Lees meer over carrière en de arbeidsmarkt: