• Voor aandelenbeleggers is 2021 een topjaar, waarbij er een sterke aanwas van particuliere beleggers is geweest.
  • Uit cijfers van mobiele broker BUX blijkt dat beleggers bij individuele aandelen opvallend vaak voor vertrouwde namen kiezen, zoals Shell, Air France-KLM, ING en ABN AMRO.
  • Daarnaast blijken brede, internationale indexfondsen populair via beleggingen in ETF’s.

Hoewel het slot van 2021 enigszins onrustig oogt voor beleggers, is per saldo nog altijd sprake van een uitstekend jaar voor aandelen. Zo koerst de Amsterdamse AEX-index dit jaar op een plus van ruim 25 procent.

De beurshausse tijdens de coronapandemie heeft ook geleid tot een sterke stijging van de belangstelling voor beleggen, mede doordat sparen bijna niets oplevert. Afgelopen maand meldde onderzoeksbureau Kantar dat het aantal beleggende huishoudens in Nederland met 12 procent is gegroeid tot bijna 2 miljoen dit jaar.

Een van de partijen die hiervan heeft geprofiteerd is de mobiele broker BUX, die onder meer actief is met de commisievrije app BUX Zero. Maandag publiceerde de mobiele broker een jaaroverzicht met de belangrijkste klanteninzichten van 2021. Hierin geeft BUX onder meer aan wat de populairste aandelen zijn bij klanten.

Voor BUX Zero gaat het om populaire aandelen in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Ierland en Spanje.

In de top 10 zie je vooral vertrouwde namen uit de eigen thuismarkten zoals het Duitse reis- en toerismebedrijf TUI, luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, energieconcern Shell, telecombedrijf KPN, en de grootbanken ABN Amro en ING.

In Oostenrijk, België en Duitsland was TUI het populairste aandeel, in Frankrijk en Nederland was dat Air France-KLM.

Volgens de CEO Yorick Naeff blijkt uit de aandelenverdeling dat beleggers bij BUX een langetermijnvisie hebben en erop vertrouwen in dat onder meer de toeristenindustrie zich zal herstellen van de coronacrisis.

Opvallend aan de keuzes bij individuele aandelen is dat de Europese beleggers van BUX vooral ook kijken naar bekende Europese bedrijven. Ofwel: dicht bij huis blijven. De enige uitzondering in de top 10 is NIO, een Chinese fabrikant van elektrische auto's.

Op de langere termijn kan een zogenoemde 'home bias' overigens ook minder gunstig uitpakken bij de selectie van individuele aandelen. Lees in dit verband ook: home bias kan belegger veel geld kosten

ETF's: combinatie van brede beursindices en innovatie

In een eerdere publicatie wees BUX er al op dat zowel Gen Z als millennials door te beleggen in indexfondsen (ETF's) kiezen voor de middellange tot lange termijn. Opvallend is dat, in tegenstelling tot de populairste keuzes bij individuele aandelen, er een voorkeur lijkt te zijn voor een internationale, wereldwijd spreiding.

De nummers twee en drie van populairste ETF's zijn bijvoorbeeld indexfondsen voor de brede Amerikaanse S&P 500-index en een wereldindex die zich richt op bedrijven die relatief veel dividend uitkeren. Dit zijn typische bouwstenen voor een breed gespreide beleggingsportefeuille.

De Automation & Robotics ETF (iShares) was in 2021 de meest gekochte ETF op BUX Zero. Dit getuigt duidelijk van een keuze voor toekomstige innovatie. Deze ETF volgt zo'n 120 bedrijven die automatiserings- en roboticatechnologie ontwikkelen in zowel ontwikkelde als opkomende markten. In de ETF bevat zitten bedrijven als Qualcomm, AMD, Nvidia en Apple.

Binnen een jaar is de belegde vermogenswaarde van ETF’s bij BUX Zero gegroeid van 4,3 procent tot 16,7 procent. 

LEES OOK: Beurs op kantelpunt: blijven centrale banken aandelen steunen komende week?