De lage spaarrente maakt beleggen populairder dan ooit. Het aantal beleggende huishoudens in Nederland is dit jaar met 12 procent gegroeid tot een recordaantal van 1,96 miljoen, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Retail Investor van onderzoeksbureau Kantar.

Het vorige record stamt uit 2020, toen belegden 1,9 miljoen huishoudens.

Het nieuwe record is volgens Kantar het resultaat van zes jaar onafgebroken groei. Het aantal beleggers is in de afgelopen zes jaar bijna verdubbeld.

De lage spaarrente is de belangrijkste drijfveer om te gaan beleggen, blijkt uit het onderzoek. Huishoudens zien dat met beleggen meer rendement te realiseren is.

Ook vrienden en bekenden die vertellen dat ze met beleggen zijn begonnen, zorgen voor een stimulans. Daarnaast biedt de stijging van de beurzen dit jaar veel vertrouwen om te beginnen.

Beleggers gemiddeld steeds jonger

De gemiddelde leeftijd van beleggers is van 53 jaar tien jaar geleden gedaald tot 49 jaar nu. Dat komt door dat nieuwe beleggers gemiddeld een stuk jonger zijn. De belegger die dit jaar begon met beleggen is gemiddeld 38 jaar, terwijl dit in het vorige decennium gemiddeld zo’n 41 jaar was.

Ook blijkt uit het onderzoek dat steeds meer vrouwen gaan beleggen. In 72 procent van de beleggende huishoudens is een man de hoofdkostwinner, maar onder de onlangs begonnen beleggers is dat gedaald naar 66 procent.

De verwachting is dat de toename van het aantal beleggers zich voort zal blijven zetten. Zo'n 13 procent van de niet-beleggers geeft aan het voornemen te hebben te gaan beginnen. Toch wijst Kantar erop dat nog altijd drie van de vier huishoudens helemaal niet beleggen.

LEES OOK: Zeepbel-expert Jeremy Grantham gaat er nog eens hard in: Tesla is een zeepbel en een historische beurscrash komt eraan