• Beleggingsapp BUX haalt 67 miljoen euro op in een nieuwe investeringsronde geleid door investeerders Prosus en Tencent.
  • Het geld wordt ingezet om versneld uit te breiden in Europa en nieuwe functies toe te voegen voor gebruikers, zoals fractioneel beleggen en automatisch beleggen.
  • BUX wil de grootste beleggingsapp van Europa worden, vertelt de nieuwe CEO Yorick Naeff aan Business Insider.

Beleggingsapp BUX heeft 67 miljoen euro opgehaald in een nieuwe investeringsronde.

De nieuwe financieringsronde kent als belangrijkste nieuwe investeerders Prosus Ventures en het Chinese techbedrijf Tencent. Verder steken Endeit Capital, ABN Amro Ventures, Citius en Optiver geld in het bedrijf. Bestaande aandeelhouders HV Capital en Velocity Capital Fintech Ventures hebben eveneens geïnvesteerd, zo maakte BUX donderdag bekend.

De beleggingsapp met het hoofdkantoor in Amsterdam wil met de kapitaalinjectie versneld uitbreiden in Europa.

De Europese uitbreiding wordt geleid door de nieuwe CEO Yorick Naeff, die de afgelopen zeven jaar chief operating officer was bij BUX en daarvoor bij ING werkte. Oprichter Nick Bortot trekt zich terug uit de dagelijkse leiding van BUX en blijft betrokken als niet-uitvoerend bestuurder.

De wisseling van de wacht vond eigenlijk afgelopen zomer al plaats, vertelt Naeff in gesprek met Business Insider Nederland. "Ik heb deze investeringsronde ook geleid. Maar Nick is als geestelijk vader natuurlijk ook betrokken bij alles wat er gebeurt. De overdracht is ook heel geleidelijk verlopen. Maar het is fijn om hem als sparringpartner te hebben."

Ruim zeven jaar werkten Bortot en Naeff nauw samen in de dagelijkse leiding, waarbij ze zich vooral hebben gericht op het bouwen van de basis. Nu verschuift de focus naar executie en nog snellere groei. "Mijn belangrijkste uitdagingen zijn het samenbrengen van al onze producten en het sneller uitrollen hiervan in Europa. Daar ligt ook mijn kracht."

Miljoen klanten in Europa begin 2022

Afgelopen najaar had BUX Zero, de app waarmee commissievrij aandelen en ETF's gekocht kunnen worden, 150.000 gebruikers in Nederland.

BUX is naast Nederland ook actief in België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. In totaal heeft de beleggingsapp in die vijf landen een half miljoen gebruikers. Over een paar weken volgt de introductie in Ierland als zesde land.

Hoeveel gebruikers BUX inmiddels in Nederland kent, wil Naeff niet kwijt. Wel geeft hij aan dat er "iedere dag zo'n duizend klanten bijkomen in België en Nederland".

De missie van BUX is wat Naeff betreft kraakhelder. "BUX moet de grootste beleggingsapp van Europa worden en met deze investeringsronde moet dat gaan lukken. Er zijn geen specifieke mijlpalen aan verbonden, maar er is natuurlijk wel een verwachtingspatroon. Wij hopen aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar een miljoen klanten te hebben. Dat moet lukken met de huidige groei."

Yorick Naeff en Nick Bortot (r). Foto: BUX
Yorick Naeff en Nick Bortot (r). Foto: BUX

Ook wil BUX functionaliteiten mogelijk maken zoals fractioneel beleggen in aandelen, waarbij je als belegger niet een heel aandeel maar een stukje ervan koopt. De mogelijkheid om automatisch maandelijks een bedrag in te leggen om bijvoorbeeld ETF's te kopen, staat ook hoog op de agenda.

"Wij willen mensen helpen om beleggen zo gemakkelijk mogelijk te maken en ze daarbij assisteren", aldus Naeff. "In de toekomst moeten ze bijvoorbeeld heel gemakkelijk zelf een investeringsplan kunnen aanmaken in de app."

Bij de uitbreiding van BUX in Europa spelen ook fiscale verschillen tussen landen een rol, legt Naeff uit. "Daarom gaan wij in ieder land lokaliseren. Denk daarbij aan verschillende betaalmogelijkheden, taalverschillen en fiscale aspecten. Wat bijvoorbeeld in Duitsland heel goed werkt, kan in Italië niet aanslaan en omgekeerd. Daarop moet je de marketing ook aanpassen."

Mensen bewust maken van wat beleggen nu eigenlijk inhoudt, is ook een van de uitdagingen van Naeff. "Als iemand geen rijbewijs heeft, laat je die ook niet instappen. Wij hebben een blog, maar er komt meer aan. Zo willen wij in de app educatieve content toevoegen, bijvoorbeeld over wat de beste manier is om vermogen op te bouwen, gespreid over meerdere mandjes en periodiek inleggen."

'Ook oudere generaties komen steeds vaker aan boord'

Beleggen is momenteel populairder dan ooit. De laatste jaren zijn vooral jongeren ingestapt, maar Naeff ziet ook dat oudere generaties BUX ontdekken.

"Eigenlijk zijn er twee verschillende trends", zegt hij. "Veel jongeren melden zich aan. Dat zien we bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland waar wij redelijk nieuw zijn. Jongeren beseffen steeds vaker dat geld op de bank laten staan niets oplevert. Daarnaast zien we op onze thuismarkten in Nederland en België dat ook oudere generaties steeds vaker aan boord komen."

Verder maken volgens Naeff veel particuliere beleggers die al een tijdje actief zijn de overstap naar BUX. "De helft van alle nieuwe klanten die bij BUX instapt, heeft al elders een beleggingsrekening. Mensen zijn geïnteresseerd in aandelen, maar willen geen dief van hun eigen portemonnee zijn als het gaat om commissies en transactiekosten."

De app van BUX X. Foto: BUX
De app van BUX X. Foto: BUX

Volgens de nieuwe topman vindt er in Europa een verschuiving plaats waar niet veel over wordt bericht. "In Amerika is het heel gebruikelijk om een beleggingsrekening te hebben voor je pensioen, terwijl Europa juist erg is gericht op spaarrekeningen. Met de lage rentes moeten mensen betalen om hun geld op spaarrekeningen te mogen zetten. Banken roepen zelfs op om je geld ergens anders neer te zetten."

Lees ook: Negatieve spaarrente boven €100.000: zo kun je spaarboete ontlopen door te spreiden bij verschillende banken

Langzamerhand dringt bij Europese consumenten het besef door dat het ook anders kan, geeft Naeff aan. Hij spreekt in dit verband over de 'Amerikanisering' van de beleggingswereld. "Europa gaat steeds meer de kant van Amerika uit. Nu belegt zo'n 15 procent van de Europeanen, maar in Amerika is dat drie keer zoveel."

Geld op je spaarrekening laten staan zet geen zoden aan de dijk als je vermogen wilt opbouwen, stelt de CEO van BUX. "En uit het verleden blijkt dat beleggen een goede manier van vermogensopbouw is en daar zijn onze klanten zich van bewust. Deze ontwikkeling zien onze nieuwe investeerders ook. Daar zit een enorme potentie."

Vergelijking met Robinhood

Kijkend naar de Verenigde Staten is de vergelijking met beleggingsapp Robinhood al snel gemaakt. Ook dat bedrijf biedt commisievrij handelen in aandelen aan, maar Naeff benadrukt dat het BUX meer om de lange termijn te doen is.

"Robinhood is een prachtig bedrijf dat de wereld van de klassieke brokers in de VS heeft opgeschud. Zij hebben beleggen voor een bredere groep toegankelijk gemaakt", aldus Naeff. "Maar ik ben niet zo'n fan van hun speculatieve producten. Ook wij hebben met BUX X voor gevorderde beleggers producten met een hefboom, maar we zijn ons sterk bewust van de klantrelatie. We willen echt op de lange termijn samen vermogen opbouwen. Bij Robinhood draait het veel meer om de korte termijn."

Voorlopig is de kans niet groot dat Robinhood en BUX direct in elkaars vaarwater komen. "Ooit zou ik ook buiten Europa willen kijken, maar voor nu ligt onze focus op Europa."

Lees meer over beleggen: