De Russische president Vladimir Poetin maakte van het interview dat hij afgelopen week gaf aan de Amerikaanse presentator Tucker Carlson, een met propaganda doorspekt optreden.

Het twee uur durende interview legde weinig nieuwe informatie over de oorlog in Oekraïne bloot – behalve dat die waarschijnlijk zal doorgaan. Wel illustreerde het gesprek volgens twee Rusland-kenners de waanideeën die Poetin koestert.

“Poetins optreden was vreemd,” zei Robert English, hoogleraar Ruslandkunde aan de universiteit van South California.

Bijna 30 minuten lang hield de Russische president een monoloog over zijn versie van de Russische geschiedenis, waarin hij probeerde te laten zien dat Oekraïne geen soeverein land is. Talloze historici en analisten hebben sinds het begin van de oorlog in februari 2022 al betoogd dat dergelijke claims onzin zijn en dat Oekraïne een soevereine staat is.

De Russische president herhaalde in het interview tot in detail veel van de argumenten die hij door de jaren heen heeft gebruikt om te rechtvaardigen dat Oekraïne onder Russische controle zou moeten staan.

"Poetin is een man met waanideeën die het contact met de realiteit kwijt is en maar door blijft drammen over Rurik en het Pools-Litouwse Gemenebest," zegt historicus Simon Miles van de Sanford School of Public Policy van Duke University.

"De eerste vraag, waarin Carlson informeerde naar het geweld in Oekraïne - alsof dat spontaan is ontstaan en Poetin het land niet is binnengevallen - zette de toon", geeft Miles aan in een e-maiil aan Business Insider.

Het interview, dat afgelopen donderdag te zien was op de website van Carlson en op socialmediaplatform X, komt op een belangrijk moment, gelet op de discussie over nieuwe Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne.

Poetin koestert imperialistische visie

Volgens English liet Poetin in het interview vooral blijken dat hij een persoonlijk gedreven imperialisme koestert. "Dus zou je vanuit westers perspectief kunnen concluderen dat hij nog steeds heel Oekraïne wil veroveren, dat hij de soevereiniteit van het land nooit zal respecteren en dat het Westen dus de wapens naar Kyiv moet blijven sturen."

"Hij had kunnen laten zien dat hij redelijk open staat voor een akkoord", aldus English. "In plaats daarvan liet Poetin zien dat hij vasthoudt aan imperialistische gedachten en dat het wel eens onmogelijk zou kunnen zijn om een compromis met hem te sluiten."

Voormalig president Donald Trump deed afgelopen weekend uitspraken die Poetin direct in de kaart spelen. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de Verenigde Staten zei Trump dat hij Rusland zou aanmoedigen om NAVO-landen aan te vallen die niet genoeg uitgeven aan defensie.

LEES OOK: Poetin heeft een luxe villaresort bij de Finse grens met 2 helipads, volgens een onderzoeksgroep die wordt gefinancierd door verbannen oligarch Chodorkovski.