De Russische president Vladimir Poetin is in het bezit van een geheim, luxe villaresort in het noordwesten van Rusland. Dat zegt de Russische onderzoeksgroep The Dossier Center te hebben ontdekt.

Het complex bevindt zich volgens de organisatie in de Marialakhti-baai in Karelië, een regio in het noordwesten van Rusland die grenst aan Finland. The Dossier Center wordt gefinancierd door de verbannen oligarch Mikhail Chodorkovski, een rivaal van Poetin.

De onderzoeksorganisatie heeft een video op YouTube geplaatst met dronebeelden die volgens The Dossier Center zijn genomen van Poetins geheime buitenverblijf.

Het landgoed ligt volgens de onderzoeksgroep aan de oever van het Lagoda-meer, onderdeel van een nationaal park. Het omvat “drie huizen in moderne stijl, twee helikopterplatforms, verschillende aanlegsteigers voor jachten, een forelkwekerij en een boerderij met koeien voor de productie van marmerrundvlees, evenals een persoonlijke waterval.”

Het complex wordt afgeschermd door hekken die worden bewaakt met elektronische sensoren en beschermd door speciale beveiligingseenheden, aldus de groep. Bovendien zijn er markeringen op de grond die aangeven dat het wordt beschermd door luchtverdedigingssystemen.

Hoe men langs die beveiliging kon komen om het pand met een drone te filmen, vertelde de onderzoeksorganisatie er niet bij.

In het rapport van The Dossier Center worden leden van de lokale bevolking geciteerd, die zeggen dat Poetin het pand één keer per jaar bezoekt na een reis naar het nabijgelegen Valaam-klooster.

De bouw van het complex is volgens de groep ongeveer tien jaar geleden begonnen. Het landgoed maakt deel uit van een portefeuille van activa van Poetin, die hij bezit via bedrijven die worden beheerd door de financier Joeri Kovaltsjoek.

Business Insider kon de beweringen van The Dossier Center niet onafhankelijk verifiëren en heeft de Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk benaderd voor commentaar.

Poetins vermogen is al langere tijd onderwerp van speculaties en geruchten. Zijn officiële salaris bedraagt omgerekend ongeveer 129.000 euro per jaar en hij heeft een relatief bescheiden officieel appartement. Maar een reeks zeer waardevolle bezittingen, waaronder superjachten en een enorm paleis aan de Zwarte Zee, worden met hem in verband gebracht via ingewikkelde financiële structuren.

LEES OOK: De Russische regering en de centrale bank zijn het oneens over kapitaalcontroles voor de economie