• Rusland mag, als het aan Donald Trump ligt, NAVO-landen aanvallen die niet minimaal 2 procent van het nationaal inkomen besteden aan defensie.
  • Nabij Rusland gelegen landen als de Baltische staten, Polen en nieuwkomer Finland voldoen daar ruimschoots aan.
  • Maar Nederland zit onder de NAVO-norm en ook onder meer Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg betalen niet genoeg om op steun van Trump te kunnen rekenen.
  • Lees ook: Trump: Rusland mag ‘doen wat het maar wil’ met NAVO-landen die te weinig betalen

Donald Trump wil NAVO-lidstaten die minder dan de afgesproken 2 procent van hun nationaal inkomen uitgeven aan defensie niet te hulp schieten, als ze worden aangevallen door Rusland. Volgens de oud-president, die jaar opnieuw een gooi doet naar het Witte Huis, mag Rusland “doen wat het maar wil” met die landen.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO zei in reactie op de uitlatingen van Trump dat “elke suggestie dat bondgenoten elkaar niet zullen verdedigen onze veiligheid ondermijnt”. Hij verwacht dat de VS “een sterke en betrokken NAVO-bondgenoot blijft wie de presidentsverkiezingen ook wint”.

Volgens artikel 5 van het NAVO-handvest geldt een aanval op een van de leden als een aanval op alle lidstaten.

Als president klaagde Trump dat veel NAVO-landen minder geld uitgeven aan hun verdediging dan de afgesproken 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Hij dreigde tijdens zijn presidentschap mede daarom met terugtrekking van de VS uit de NAVO.

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Conway in South Carolina vertelde Trump zaterdag “een president van een groot land” hem tijdens zijn presidentschap had gevraagd of de VS op zou treden, als zijn land zou worden aangevallen door de Russen, als het naar de mening van Trump te weinig betaalde. Daarop antwoordde Trump “nee” en zei hij “sterker nog, ik zou ze aanmoedigen te doen wat ze willen.”

Welke NAVO-landen krijgen steun van Trump en welke niet?

Maar welke landen moeten zich zorgen gaan maken als Trump in november weer gekozen zou worden tot president?

Business Insider heeft op basis van gegevens van de NAVO een overzichtskaart gemaakt van de geschatte bestedingen aan defensie van Europese NAVO-lidstaten aan defensie in 2023. Als je klikt op een land, zie je wat de uitgaven zijn aan defensie als percentage van het nationaal inkomen.

Uit het overzichtskaartje blijkt dat landen nabij Rusland waar de Russische president Poetin mogelijk zijn oog op zou kunnen laten vallen, zoals de Baltische staten en Polen, ook onder een tweede presidentschap van Trump zouden moeten kunnen rekenen op Amerikaanse steun.

Zo geeft Estland geeft 2,73 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) uit aan defensie, Letland 2,27 procent, Litouwen 2,54 procent en Polen zelfs 3,9 procent.

Ook andere dichtbij Rusland gelegen landen als nieuwkomer Finland (2,45 procent), Slowakije (2,03 procent), Hongarije (2,43 procent) en Roemenië (2,44 procent) hoeven zich geen zorgen te maken.

Maar wie hoeven niet op steun van de VS te rekenen als Trump weer aan de macht komt? In elk geval (nu nog) Nederland, want op dit moment geven we maar 1,7 procent van ons nationaal inkomen uit aan defensie. En hoewel het kabinet het budget voor dit jaar met ruim 6 miljard heeft verhoogd, wordt die norm in 2024 nog steeds niet gehaald. Pas vanaf 2025 zal Nederland waarschijnlijk wel net boven de norm van 2 procent uitkomen en dan zouden we dus wel op hulp van Trump kunnen rekenen, als de Russen ons aanvallen.

De twee andere Benelux-landen België en Luxemburg moeten met defensie-uitgaven van respectievelijk 1,13 procent en 0,72 procent van hun nationaal inkomen voorlopig wel blijven vrezen het zonder Amerikaanse steun te moeten stellen, als Poetin het in zijn hoofd zou halen hen aan te vallen.

En verder zitten ook Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, Noorwegen, Denemarken, Turkije, Tsjechië, Kroatië, Bulgarije, Albanië, Montenegro en Macedonië onder de NAVO-norm van 2 procent. Dus zij hebben wat Amerikaanse NAVO-steun betreft alle redenen om te hopen dat Joe Biden wordt herkozen als president van de Verenigde Staten.

LEES OOK: De Russische president Poetin zegt dat Biden onzin verkoopt – Rusland heeft geen belang in oorlog met NAVO