De speculaties over de gezondheid van de Russische president Vladimir Poetin bereikten afgelopen zondag een hoogtepunt, toen de voormalige Britse spion en Rusland-expert Christopher Steele van de geheime dienst MI6 zei dat de Russische president ernstig ziek zou kunnen zijn in een interview met Sky News.

Sinds de inval in Oekraïne heeft Poetin slechts een beperkt aantal media-optredens gedaan waarin hij bij tijde en wijle fragiel over kwam. Er gaan geruchten dat hij zou lijden aan verschillende ziektes, van Parkinson tot kanker. 

Poetin heeft decennialang het imago in stand gehouden van een machoman in topconditie, maar het onafhankelijke Russische mediabedrijf Proekt claimt op basis van eigen onderzoek dat dit allemaal misleiding is geweest.  

Details over Poetins gezondheid zijn bijna onmogelijk te achterhalen. Zijn woordvoerder Dmitry Peskov heeft altijd stellig ontkend dat er iets mis zou zijn met het welzijn van de president. 

Hieronder geven we een overzicht van momenten waarop er twijfels zijn ontstaan over de gezondheid van Vladimir Poetin:


Oktober 2012: Kremlin ontkent geplande rugoperatie van Poetin en zegt dat hij 'slechts een sportblessure' had

In de herfst van 2012 sprak persbureau Reuters met drie Russische regeringsbronnen die zeiden dat Poetin rugproblemen had en geopereerd zou moeten worden. Het Kremlin ontkende dit vervolgens.

Maar nadat de Russische krant Vedomosti een artikel publiceerde waarin stond dat Poetin zich tijdens het deltavliegen zou hebben bezeerd, moest het Kremlin wel een verklaring afgeven. Die luidde dat de problemen van de president te wijten waren aan "een gewone sportblessure."  


4 november 2012: Kremlin blokkeert beelden van een mank lopende Poetin

Op 4 november, een nationale feestdag in Rusland, zou het Kremlin volgens Proekt alleen een staande foto van Poetin tijdens een ceremonie op het Rode Plein naar buiten hebben gebracht, omdat hij die dag mank zou hebben gelopen.

Beelden die zijn gemaakt door de orthodoxe kerk in Moskou lijken dit te bevestigen. Volgens Proekt droeg de president destijds een korset en zou hij in november en december al zijn officiële afspraken hebben afgezegd, omdat hij niet goed kon zitten.


2016-2017: Poetin heeft altijd 5 dokters bij zich

Door reisdata van vijf medische specialisten te matchen met het reisschema van Poetin, ontdekte Proekt dat Poetin in deze jaren regelmatig vergezeld werd door de vijf artsen - een aantal dat later zou toenemen tot 13. Zijn gevolg bestond uit een KNO-arts, een specialist in infectieziekten, een reanimatiearts, een huisarts en een neurochirurg.


November 2016: Poetin verdwijnt van het publieke toneel, omdat hij mogelijk een rugoperatie ondergaat

Tussen 25 november en 1 december verschijnt Poetin alleen op tv via vooraf opgenomen vergaderingen, meldt Proekt. In diezelfde periode meldden zich plotseling 12 specialisten in het ziekenhuis van Sotsji, de woonplaats van Poetin, waaronder zijn persoonlijke arts, een neurochirurg en een revalidatiearts.


Mei 2017: Poetin crasht tijdens een potje ijshockey

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP Photo

Poetin, een fanatiek ijshockeyspeler, maakte bijna een salto, toen hij op 64-jarige leeftijd tijdens een ijshockeywedstrijd in Sotsji werd omgeduwd, meldde CNN destijds.

Volgens Proekt werd de president na de wedstrijd onderzocht door een orthopedisch traumatoloog, van wie bekend is dat hij de president vaker behandelt en is hij vervolgens ingecheckt in een ziekenhuis buiten Sotsji. 


Augustus 2017: Poetin voegt kankerspecialisten aan zijn gevolg toe

Tussen 8 en 16 augustus 2017 verdween de president opnieuw van het publieke toneel, dit keer onder begeleiding van oncoloog Evgenij Selivanov, aldus Proekt. Volgens het platform zou Poetin een schildklierprobleem hebben. Selivanov maakte de opvolgende vier jaar deel uit van de medische entourage van Poetin.


Februari 2018: Poetin stopt zijn campagne omdat hij verkouden zou zijn

Poetin verdween van 12 januari tot 1 februari 2018 weer uit beeld, omdat hij 'verkouden' zou zijn geweest. Dit incident vond slechts één maand voor de Russische presidentsverkiezingen van dat jaar plaats.


Herfst van 2021: een obsessie met Covid

Foto: Kremlin Press Office/Anadolu Agency via Getty Images

Door een Covid-uitbraak onder het Russische presidentiële personeel in september vorig jaar, besloot Poetin zich twee weken lang te isoleren. Tien dagen later ontkende hij dat hij ziek was geweest, maar de geruchten hielden aan, nadat hij hoestend te zien was geweest tijdens een vergadering die werd gestreamd. 

Kort daarna schreef The New York Times dat Poetin steeds strengere maatregelen oplegde aan iedereen die hem persoonlijk bezocht. Zo moesten zijn bezoekers zich minstens twee weken isoleren voorafgaand aan een ontmoeting met de president en door een speciale ontsmettingstunnel lopen.

Het nieuws kwam naar buiten vlak nadat Rusland de meeste van zijn Covid-maatregelen had opgeheven.


April 2022: Poetin is trillend te zien op een video met minister van Defensie, Sergei Shoigu

In beelden van een ontmoeting tussen Poetin en zijn minister van Defensie op 21 2022 april lijkt de president de rand van de tafel vast te grijpen en komt hij ongemakkelijk en zenuwachtig over.

Ook zijn gezicht lijkt opgeblazen, wat tot speculaties in onder meer Britse tabloids leidde over de vraag of hij met steroïden zou worden behandeld, of aan de ziekte van Parkinson zou lijden.

Verdere ongeverifieerde geruchten over zijn mogelijke gesteldheid werden verspreid door een anoniem Telegram-account dat beweerde een vroegere Kremlin-insider te zijn. 


Mei 2022: een anonieme oligarch zegt dat Poetin leukemie heeft

Begin mei kreeg New Lines Magazine een opname in handen van een niet bij naam genoemde Russische oligarch die zei dat Poetin "erg ziek is en leukemie heeft." 

De oligarch, die niet wist dat hij opgenomen werd, uitte daarna kritiek op Poetins invasie van Oekraïne en zei dat "we allemaal hopen" dat hij sterft.


Mei 2022: volgens Oekraïne heeft Poetin kanker en is er een coup op handen in Rusland

De chef van de Oekraïense inlichtingendienst, Kyrylo Boedanov, zei op 14 mei tegen Sky News dat er in Rusland plannen zouden bestaan om Poetin af te zetten en dat de 69-jarige president in een "zeer slechte psychologische en fysieke toestand verkeert."

LEES OOK: De vermeende minnares van Poetin, en de ooit ‘lenigste vrouw van Rusland’, wordt mogelijk getroffen door nieuwe EU-sancties