Door Russische aanvallen zijn in het door Oekraïne gecontroleerde deel van de regio Donetsk, in het oosten van het land, vijf burgers omgekomen. “Vandaag hebben de Russen vijf burgers van Donbas gedood en vier anderen verwond”, meldt gouverneur Pavlo Kirilenko van de regio vrijdag op Telegram.

Volgens het Oekraïense leger hebben de Russen woonwijken en infrastructuur onder vuur genomen met artillerie, tanks, mortieren en vliegtuigen. “De bezetters hebben 49 plekken in de regio’s Donetsk en Loehansk beschoten”, staat in een vrijgegeven verklaring.

De Oekraïners zouden zestig Russische strijders hebben gedood en vijf tanks hebben vernietigd. Volgens de regering zijn tientallen bewoners uit de Donbas geëvacueerd.

De gouverneur van Loehansk spreekt van een moeilijke situatie in de zwaarbevochten Oost-Oekraïense stad Severodonetsk. Volgens hem zijn er voldoende middelen om de verdediging van de stad vol te houden, maar kan het zijn dat het Oekraïense leger zich om tactische redenen terugtrekt.

De Russen zijn inmiddels in de stad. Severodonetsk is een van de laatste steden van Loehansk die Oekraïne in handen heeft.

Pro-Russische separatisten claimen innama stad Lyman

Pro-Russische separatisten claimen vrijdag de stad Lyman in het oosten van Oekraïne te hebben veroverd. Lyman is een strategisch belangrijke plaats, die op de weg ligt die leidt naar Slovjansk en Kramatorsk, steden die in Oekraïense handen zijn. Ook is de stad een knooppunt van spoorwegen.

Een hoge functionaris van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk stelt op Telegram dat separatistische militairen met behulp van de Russen nu "de volledige controle" hebben over Lyman. Het Russische leger heeft daar nog geen mededelingen over gedaan.

Oekraïense functionarissen bevestigen dat het grootste deel van de stad ingenomen is, maar zeggen dat in het noodoosten en zuidwesten van Lyman nog steeds gevochten wordt. Daarmee zouden de strijdkrachten voorkomen dat het Russische leger doorstoot richting Slovjansk, dat zich zo'n dertig kilometer ten zuidwesten van de stad bevindt.

Lyman ligt in de provincie Donetsk in de Donbas-regio. Rusland heeft een offensief gelanceerd om het volledige gebied in handen te krijgen en is aan een opmars bezig.

In de Donbas woedde voor de Russische inval jarenlang een burgeroorlog tussen de separatisten en de Oekraïense regering. De rebellen riepen in Donetsk en Loehansk eenzijdig hun eigen republiekjes uit, die kort voor de invasie door Rusland werden erkend.

LEES OOK: 5 dingen die je moet weten over de dreigende wereldwijde voedselcrisis