Het Russische oorlogsschip waarvan donderdag werd bevestigd dat het gezonken was, vervoerde mogelijk een heilig relikwie toen het zonk.

De Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, zonk donderdag na een explosie aan boord, zo meldden Russische staatsmedia.

Nu blijkt dat er mogelijk een zeldzaam christelijk relikwie – een stuk van het zogenoemde ‘Ware Kruis’ – aan boord was. Het gaat om een van de vermeende overblijfselen van het kruis waaraan Jezus stierf.

De Russisch-orthodoxe kerk kondigde in februari 2020 aan dat het relikwie was afgeleverd bij de toenmalige commandant van de Zwarte Zeevloot, vice-admiraal Igor Osipov, en dat het zich in het hoofdkwartier van de vloot bevond om “binnenkort” aan boord van het schip te gaan, zo meldde staatspersbureau Tass destijds. 

Het relikwie in kwestie is een slechts millimeters groot stukje hout, dat volgens gelovigen een stuk is van het kruis waaraan Christus werd gekruisigd. Dat stukje is ingezet in een 19e-eeuws metalen kruis, dat op zijn beurt weer in een reliekhouder wordt bewaard.

De Moskva had een kapel aan boord voor zeelieden om in te bidden, vertelde Sergi Chaljoeta, aartspriester van de Russisch-orthodoxe kerk van het Sevastopol District, aan Tass. Hij zei dat het fragment werd overgedragen aan het leger op verzoek van de eigenaar, een anonieme verzamelaar.

Insider kon niet vaststellen wanneer het relikwie uiteindelijk naar de Moskva werd overgebracht, en of het aan boord was op het moment dat het schip zonk.

Nog altijd onduidelijk waarom de Moskva zonk

Het zinken van de Moskva, een gewaardeerd vlaggenschip, is een grote klap voor het Russische moreel, volgens westerse functionarissen. Moskou negeert de claims van Oekraïne, dat zegt het schip vanaf land te hebben getroffen met een langeafstandsraket.

De precieze details over hoe het schip is gezonken, zijn nog onduidelijk. Russische functionarissen zeiden op donderdag dat een brand een explosie van de munitie van het schip aan boord veroorzaakte, waarna de bemanning werd geëvacueerd.

Amerikaanse inlichtingendiensten gaven onder meer tegen The New York Times aan dat de claim van Oekraïne dat het de Moskva met twee Neptune-raketten heeft geraakt, waarschijnlijk correct is.

De Moskva werd in de eerste dagen van de oorlog bekend vanwege een woordenwisseling met Oekraïense grenswachten op het Slangeneiland, toen het schip hen vroeg te evacueren. Het gesprek dat daaruit voortkwam - waarin de militairen het schip vertelden dat het "kon oprotten" - ging viraal en werd een symbool voor het verzet van Oekraïne. 

LEES OOK: China volgt de westerse reactie op de invasie van Oekraïne nauwgezet, ook met het oog op de eigen plannen voor Taiwan, volgens experts