De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een versnelde procedure voor het verkrijgen van het staatsburgerschap uitgebreid tot alle Oekraïners. Dat blijkt uit een door hem ondertekend decreet gedeeld op de website van de Russische regering.

Oekraïense aanvragers worden vrijgesteld van de gebruikelijke vereisten voor Russisch staatsburgerschap. Ze hoeven bijvoorbeeld geen taaltest te doen of aan te tonen dat ze minimaal 5 jaar in Rusland woonden.

Deze vereenvoudigde weg naar een Russisch paspoort betekent ook dat Oekraïners niet hoeven aan te tonen dat ze genoeg inkomen hebben om in het land in hun levensonderhoud te voorzien. Iets wat wel van alle andere aanvragers wordt verlangd.

Tot maandag was de versnelde procedure alleen beschikbaar voor Oekraïners uit de pro-Russische afgescheiden regio’s Donetsk en Luhansk en de zuidelijke regio’s Zaporizjzja en Kherson, waarvan de meeste door Russische troepen zijn ingenomen.

Rusland staat erom bekend dat het gemakkelijker staatsburgerschap verleent aan de volkeren van voormalige Sovjet-naties waarmee het in conflict is. Zo wil het zijn invloed in die gebieden handhaven, een tactiek die ook wel "paspoortisering" wordt genoemd.

Niet alleen Oekraïne beschuldigt Moskou ervan hun burgers Russische paspoorten op te dringen. Andere landen met door Rusland bezette gebieden, zoals Georgië, doen dit ook.

Voorafgaand aan de Russische invasie in Oekraïne, die deels werd gerechtvaardigd als een bevrijding van de Donbas, kregen honderdduizenden Oekraïners die in Donetsk en Luhansk wonen Russische paspoorten.

Ondertussen biedt de paspoortisering ook Rusland, dat al worstelt met een snel dalende bevolking, miljoenen nieuwe burgers. De situatie is vergelijkbaar met toen Rusland in 2014 de Krim annexeerde en van de ene op de andere dag 2,5 miljoen staatsburgers meer telde.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de invasie al meer dan 1,5 miljoen Oekraïners naar Rusland gevlucht.

Vooral Oekraïners vertegenwoordigen "bijna ideale migranten" naar Rusland, schreef het Duitse Instituut voor Internationale en Veiligheidsaangelegenheden in 2020.

"Als Oost-Slaven worden zij beschouwd als gemakkelijk te integreren. Zij brengen de nodige vaardigheden mee voor de Russische arbeidsmarkt," aldus de organisatie.

Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, noemde Poetins decreet van maandag "waardeloos" en zei dat het "alleen maar Poetins roofzuchtige trekjes blootlegt."

"Rusland gebruikt een vereenvoudigde procedure voor de uitgifte van paspoorten om de strop rond de nek van de inwoners van de tijdelijk bezette gebieden van onze staat aan te scherpen. Ook moet het hen dwingen deel te nemen aan de criminele activiteiten van het bestuur van de bezetting en van het binnenvallende Russische leger," zei hij in een verklaring.

LEES OOK: De voorzitter van het Russische parlement suggereert dat Rusland ooit zou kunnen proberen Alaska af te pakken van de VS