De voorzitter van de Russische Staatsdoema (het lagerhuis) heeft deze week gezegd dat de Verenigde Staten niet moet vergeten dat Alaska ooit deel uitmaakte van het grondgebied van Rusland. Hij reageerde hiermee op het bevriezen van Russische eigendommen in het buitenland door de VS.

“Amerika moet het altijd onthouden: een deel van zijn grondgebied is van Rusland – Alaska”, zei Vjatsjeslav Volodin, een bondgenoot van president Vladimir Poetin woensdag, volgens meerdere media.

“Wanneer zij proberen zich onze activa in het buitenland toe te eigenen, moeten zij zich ervan bewust zijn dat wij ook iets hebben om terug te vorderen,” zei Volodin volgens onder meer Associated Press en het Russische nieuwsmedium RBC News

RBC News meldde dat Volodin ook verwees naar een suggestie van vice-voorzitter Pjotr Tolstoj van de Staatsdoema om in Alaska een referendum te houden.

De VS kochten het grondgebied van Alaska van de Russische regering in 1867. De VS tekenden toen een cheque van 7,2 miljoen dollar om voor Alaska te betalen, samen met een Cessieverdrag dat de verwerving van het gebied bevestigde.

Alaska herdenkt nu elk jaar op 18 oktober Alaska Day, de dag dat het grondgebied van Rusland aan de VS werd overgedragen. Alaska werd in 1959 tot de Unie van Amerikaanse staten toegelaten

Ondertussen heeft Dmitry Medvedev, de plaatsvervangend secretaris van de Russische Veiligheidsraad, een lange tirade op Telegram geplaatst waarin hij "alle pogingen om tribunalen of rechtbanken op te richten" om de acties van Rusland in Oekraïne te onderzoeken, afkraakte. 

"Het zal niet werken met Rusland, dat weten ze heel goed", schreef Medvedev. "Daarom blaffen de rotte oorlogshonden op zo'n walgelijke manier."

Medvedev waarschuwde dat het "absurd" zou zijn om te proberen "een land met het grootste nucleaire potentieel te straffen" en schold de VS uit voor hun pogingen om "chaos en vernietiging over de wereld te verspreiden omwille de 'ware democratie'".

"De hele geschiedenis van de VS sinds de tijden van onderwerping van de inheemse Indiaanse bevolking vormt een reeks bloedige oorlogen", schreef Medvedev, verwijzend naar militaire acties van de VS, zoals het bombarderen van de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki tijdens de Tweede Wereldoorlog en de betrokkenheid van de VS bij de oorlog in Vietnam.

"Is er iemand verantwoordelijk gehouden voor die misdaden? Welk tribunaal heeft de zee van bloed, vergoten door de VS daar, veroordeeld?", schreef Medvedev.

Het was niet de eerste keer dat Rusland bondgenoten van Oekraïne met nucleaire oorlogsvoering bedreigde. In mei waarschuwde een Russische propagandist dat een nucleaire aanval het Verenigd Koninkrijk en Ierland zou kunnen vernietigen.

LEES OOK: Poetin stuurt bewust aan op een mondiale voedselcrisis als onderdeel van de volgende fase van de oorlog in Oekraïne, zeggen deskundigen