De Russische verkiezingscommissie heeft een document over de financiële status van president Vladimir Poetin gepubliceerd.

Het financiële overzicht is een van de formaliteiten waar Poetin aan moet voldoen als presidentskandidaat in aanloop naar de verkiezingen op 17 maart.

Volgens het document heeft Poetin er sinds de vorige melding in 2018 nauwelijks bezittingen bijgekregen. Dit staat er op zijn financiële aangifte van afgelopen maandag:

  • 695.000 euro aan salaris, pensioen en andere inkomsten in de afgelopen zes jaar;
  • 560.000 euro aan spaargeld op verschillende bankrekeningen;
  • Een door de overheid gehuurd appartement van 153 vierkante meter in Moskou;
  • Een appartement van 77 vierkante meter in Sint-Petersburg met daaraan vast een garage van 18 vierkante meter;
  • Een parkeerplaats in Sint-Petersburg;
  • Twee klassieke auto's uit de jaren 60;
  • Een camper uit 1987;
  • En een Lada Niva uit 2009.

Dat is slechts een fractie van het vermogen dat Poetin geacht wordt te bezitten. Maar het is vrijwel onmogelijk exact vast te stellen hoe groot het vermogen van Poetin is, zelfs voor experts van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Toch hebben onderzoeken van onder meer The International Consortium of Investigative Journalists, het onafhankelijke Russische mediaplatform Proekt en oppositieleider Aleksej Navalny de afgelopen jaren aangetoond dat Poetin hoogstwaarschijnlijk over grote hoeveelheden geld en vastgoed beschikt.

Het 'Poetin-paleis' aan het Valdai-meer. Foto: Navalny.com

De meest betrouwbaar geachte schatting van het vermogen van Poetin komt van investeerder en Kremlin-criticus Bill Browder.

Volgens Browder bedraagt het vermogen van de Russische president bijna 185 miljard euro, waarmee hij na luxetycoon Bernard Arnault de rijkste persoon ter wereld zou zijn.

Superjachten en paleizen ontbreken in financiële aangifte van Poetin

In de financiële aangifte wordt geen melding gemaakt van de meerdere paleizen en superjachten die Poetin zou bezitten.

Dronebeeld van het vermeende villacomplex van Vladimir Poetin vlakbij de grens met Finland. Foto: Dossier Center

Zo staat er in het overzicht niks over zijn paleis aan de Zwarte Zee en de geheime bunker die daarbij zou liggen. En ook niet over zijn zwaarbeveiligde paleis in de bossen bij het Valdai-meer, waar zijn vriendin Alina Kabajeva zou wonen.

Daarnaast zou Poetin een luxe villacomplex bezitten aan het Karelia-meer, vlakbij de grens met Finland, zo meldde de Russische onderzoeksgroep The Dossier Center maandag.

Het resort zou bestaan uit “drie huizen in moderne stijl, twee helikopterplatforms, verschillende aanlegsteigers voor jachten, een forelkwekerij en een boerderij met koeien voor de productie van marmerrundvlees, evenals een persoonlijke waterval".

LEES OOK: Poetin worstelt met een ’trilemma’ in 2024: torenhoge militaire uitgaven, de oorlog in Oekraïne winnen én de economie van Rusland stabiel houden