• De Russische president Vladimir Poetin heeft zich teruggetrokken in een geheim paleis terwijl overal in Rusland protesten plaatsvinden tegen de mobilisatie, melden meerdere media.
  • Volgens burgerrechtenorganisatie OVD-Info zijn er alleen al zaterdag 724 mensen gearresteerd bij protesten in 32 verschillende steden.
  • Poetin zou van plan zijn om tot tenminste donderdag in het paleis te blijven.
  • Lees ook: Het gevaar van mobilisatie voor Poetin: het brengt de oorlog dichter bij huis

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich, terwijl overal in Rusland protesten plaatsvinden tegen de mobilisatie, teruggetrokken in zijn geheime paleis nabij het Valdai-meer, ergens halverwege tussen Moskou en Sint-Petersburg. Dat melden meerdere media, waarvan de Britse krant de Daily Mail de eerste was.

Volgens de onafhankelijke journalist Farida Roestamova is Poetin woensdag afgereisd naar zijn vakantieverblijf. Ze baseert zich daarbij op drie verschillende bronnen rond de president. 

Hij geeft zijn “lichaam en geest” rust in het luxe complex dat gelegen is in een bos, zo stelde Roestamova in een bericht op Telegram.

Volgens de Daily Mail bevindt zich op het complex onder meer een drie verdiepingen tellende spa, met zwembad, modderbad en een persoonlijke schoonheidssalon.

Foto: Navalny.com

Er is weinig openbare informatie over het geheime complex van Poetin, maar volgens de anticorruptiestichting van de gevangen genomen oppositieleider Aleksej Navalny is het zijn favoriete verblijf.

Foto: Navalny.com

Volgens de organisatie van Navalny is het complex deels in eigendom van de miljardair Joeri Kovaltsjoek, die wordt omschreven als de persoonlijke bankier van Poetin.

Foto: Navalny.com

Roestamova zegt dat Poetin van plan is tot minstens komende donderdag in het paleis te blijven. Om zijn afwezigheid verborgen te houden, zou hij al meerdere filmpjes van vergaderingen hebben opgenomen die in de loop van de week zullen worden uitgezonden door Russische staatsmedia.

Volgens Roestamova is Poetin afgelopen woensdag afgereisd naar zijn vakantieverblijf, op de dag dat de toespraak waarin hij een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde werd uitgezonden.

In veel Russische steden braken protesten uit tegen het oproepen van 300.000 reservisten om in Oekraïne te gaan vechten.

Foto: Contributor/Getty Images

Honderden Russen, onder wie ook meisjes van niet ouder dan 14, zijn gearresteerd bij de onder de Russische wet verboden protesten. Volgens burgerrechtenorganisatie OVD-Info zijn er alleen al op zaterdag 724 mensen opgepakt in 32 verschillende steden, meldt BBC News.

De protesten vonden onder meer plaats in de grote steden Moskou, Sint-Petersburg, Tomsk en Omsk.

LEES OOK: Poetin bemoeit zich steeds meer met oorlog in Oekraïne, volgens Amerikaanse functionarissen