Het zal lastig worden voor de Russische president Vladimir Poetin om voldoende soldaten te vinden voor de versterking van het Russische leger in Oekraïne de komende maanden. Dat hebben hooggeplaatste Amerikaanse defensieambtenaren gezegd tegenover Amerikaanse media, waaronder Insider.

Afgelopen week heeft de Russische leider een nieuwe wet ondertekend waarmee het Russische leger in korte tijd met 137.000 manschappen kan worden uitgebreid, zodat het beschikbare aantal soldaten van het land stijgt van 1,01 miljoen naar 1,15 miljoen.

In de nieuwe wet, die op 1 januari 2023 in werking zal treden, is niet gespecificeerd hoe de mobilisatie wordt gerealiseerd. Maar ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Defensie en oud-generaals betwijfelen of het Poetin wel zal lukken meer rekruten aan te trekken. 

“Het is onwaarschijnlijk dat deze poging zal slagen, want Rusland heeft in het verleden al vaker doelen met betrekking tot personeel niet kunnen halen”, zei een hoge Amerikaanse defensieambtenaar. “En daarbovenop kwamen de Russische strijdkrachten al vóór de invasie 150.000 man aan personeel te kort om het doel van een miljoen beschikbare soldaten te halen.”

Voordat de Russische strijdkrachten eind februari Oekraïne binnenvielen, bestond ongeveer een kwart van het personeel uit dienstplichtigen en de rest uit beroepsmilitairen, aldus de Amerikaanse defensie-expert. Poetin zou een voorkeur hebben voor het inzetten van beroepssoldaten in de oorlog in Oekraïne.  

De Amerikaanse militaire expert zei ook dat Rusland al begonnen is met het rekruteren van nieuwe, vrijwilligers. Het land heeft daarvoor de leeftijdsgrens volledig afgeschaft en zelfs nieuw personeel gerekruteerd in gevangenissen.

Russische leger heeft een personeelsprobleem

Luitenant-generaal buiten dienst Ben Hodges, de vroegere bevelhebber van het Amerikaanse leger in Europa, zei dinsdag tegen Deutsche Welle dat de rekrutering van meer troepen in Rusland "een openlijke erkenning is dat er een probleem is".

"Het aantal dat ze willen rekruteren, is een aantal dat ze nooit bij elkaar zullen krijgen", gaf Hodges aan. "Ik durf er een hoop geld op in te zetten dat er geen 137.000 Russen zijn die naar voren zullen stappen en zich bij het leger melden."   

Volgens Hodges heeft Rusland een flink probleem bij het werven van soldaten. "Ze hebben gewoon niet genoeg mensen die zich in deze strijd willen mengen."

Hodges gaf aan dat als Rusland er op de een of andere manier toch in zou slagen veel nieuwe soldaten te werven, het maanden zal duren voordat deze soldaten voldoende opgeleid zijn of aan de juiste uitrusting kunnen komen.   

De nieuwe wet lijkt een reactie te zijn op de verliezen die de Russische strijdkrachten nog altijd lijden op het slagveld in Oekraïne. Volgens recente schattingen van het Pentagon zijn er in de oorlog zo’n 80.000 Russische soldaten omgekomen of gewond geraakt. Ook een handvol Russische generaals en hoge officieren zijn bij gevechten in Oekraïne omgekomen. 

Afgelopen maandag kondigde Oekraïne een groot militair offensief aan tegen de Russen in het zuiden van het land. Dit is mogelijk het begin van een lang verwacht tegenoffensief om de zuidelijke stad Kherson te heroveren - de eerste grote Oekraïense stad die begin maart in  Russische handen kwam. 

LEES OOK: Rusland bouwt naar verluidt raketarsenaal op in Belarus – Zelenski waarschuwt voor aanvallen op de onafhankelijkheidsdag van Oekraïne