De Oekraïense president Volodimir Zelenski waarschuwt zijn burgers voor een grote Russische aanval rondom de aankomende viering van de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag.

Het land maakt zich op om op woensdag 24 augustus te vieren dat het 31 jaar geleden brak met de Sovjet-Unie.

“We moeten ons allemaal bewust zijn dat Rusland iets bijzonder lelijks voor ons in petto kan hebben, iets kwaadaardigs”, vertelde Zelenski volgens persbureau Reuters zaterdag in zijn dagelijkse videotoespraak.

De president riep zijn landgenoten ook op om Rusland niet te helpen met het “verspreiden van wanhoop en angst”, in de aanloop naar de feestdag. De dag valt toevallig ook samen met die van de Russische invasie, zes maanden eerder.

Meer raketsystemen op militaire basis Belarus

Volgens berichten van Hanjun, een onafhankelijke militaire inlichtingendienst, zou Rusland grote hoeveelheden raketten naar Belarus gestuurd hebben, ter voorbereiding van een grote aanval op Oekraïne.

Hanjun schrijft op Telegram dat het op satellietbeelden heeft gezien dat grote hoeveelheden wapens naar de Zyabrovka-luchtmachtbasis zijn verscheept. De beelden, van Maxar Technologies, zouden meer dan tien luchtdefensiesystemen (S-400 Triumph en Pantsir) en enkele radarsystemen (KASTA-2E2 en 48Y6 Podlyot) tonen op de basis.

Volgens Hanjun zijn er sinds 28 juli geen raketten meer afgevuurd vanuit Belarus op Oekraïne.

Een S-400-raket wordt tijdens een oefening vanaf de militaire basis Asjoeloek, in het zuiden van Rusland, gelanceerd.
Een S-400-raket wordt tijdens een oefening vanaf de militaire basis Asjoeloek, in het zuiden van Rusland, gelanceerd.
DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images

Rusland vreest nieuwe aanvallen op de Krim

De Oekraïense militaire inlichtingendienst waarschuwt dat Rusland op de Onafhankelijkheidsdag mogelijk showprocessen zal houden. De verwachting is dat vanuit bezet Marioepol Oekraïense krijgsgevangen publiekelijk zullen worden berecht voor hun vermeende 'misdaden'.

Tegelijkertijd vreest Moskou voor een hernieuwd Oekraïens offensief in navolging van een reeks aanvallen op de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde. Ondanks enkele publiekelijke toespelingen ontkennen Oekraïense autoriteiten verantwoordelijk te zijn voor deze aanvallen.

Meer dan de helft van de Russische Zwarte Zee-vloot werden bij de aanvallen op de Krim uitgeschakeld, meldt de BBC. Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst hebben de explosies op vliegvelden op het schiereiland Russische troepen gedwongen om hun gevechtsvliegtuigen terug naar Rusland, of dieper naar het hart van de Krim, te verplaatsen.

LEES OOK: Dit moet je weten over de Oekraïense presidentsvrouw Olena Zelenska, die noodgedwongen diplomate is geworden en deze zomer op de cover van Vogue stond