De voormalige ambassadeur van de VS in Rusland, Michael McFaul, zegt dat de Russische regeringsleider Vladimir Poetin te veel fouten heeft gemaakt in de oorlog in Oekraïne om zijn strategische doelen te kunnen bereiken.

“Het is Poetin niet gelukt om de strategische doelen te behalen die hij zich had gesteld bij de invasie van Oekraïne”, zei McFaul afgelopen zondag in het televisieprogramma ”Meet the Press” van de Amerikaanse televisiezender NBC.

“Zes maanden geleden zei Poetin nog dat hij Oekraïners en Russen zou herenigen, omdat Oekraïners eigenlijk gewoon Russen zouden zijn met een Oekraïens accent. Dat is niet gelukt”, aldus McFaul, die tussen 2012 en 2014 in Rusland als ambassadeur werkte. “De demilitarisering van Oekraïne, de inname van Kiev: allemaal mislukt. En nu is hij aan het vechten in Donetsk en Cherson.”

McFaul benadrukte dat Poetin het Russische leger vorige week opdracht heeft gegeven 137.000 nieuwe soldaten te werven. Volgens de voormalige ambassadeur heeft Rusland deze extra troepenmacht nodig om de patstelling in betwiste Oekraïense gebieden te doorbreken.

"Als je op strategisch niveau kijkt, dan heeft Poetin gefaald. En ik zie dat niet meer veranderen", gaf de ex-ambassadeur aan.

McFaul denkt dat Poetin zich mogelijk gaat richten op de Donbas-regio als nieuw doel. Maar om daar succesvol te opereren heeft Rusland veel meer troepen nodig. Het is echter heel goed mogelijk dat Poetin het niet aandurft om massaal jonge Russen op te roepen voor het leger, omdat de Russische bevolking daar bepaald niet blij mee zal zijn.

De voormalig ambassadeur gaf verder aan dat de Russische regering mogelijk denkt voordeel te hebben bij een langdurig conflict, omdat Oekraïne dan mogelijk niet meer de middelen heeft om succesvol te opereren.

Lees meer: Poetin zegt dat Russische wapentechnologie ‘jaren, decennia zelfs’ voorligt op andere landen – maar zijn leger heeft oude Sovjet-tanks uit de mottenballen gehaald vanwege verliezen in Oekraïne