• Online supermarkt Picnic verkoopt als eerste een duurzaam biertje van de Britse brouwerij Toast Ale in Nederland.
  • Voor het biertje, dat ‘People & Planet’ heet, is oud brood gebruikt in het brouwproces.
  • Het biertje is een samenwerking tussenToast Ale, Brouwerij de Molen, Bakkerij Fuite en de Amsterdamse organisatie ‘Taste Before You Waste’.

Picnic gaat een duurzaam Vlaams blondbiertje verkopen waarvoor oud brood wordt gebruikt in het brouwproces, meldt vaksite Distrifood. Het biertje heeft de naam ‘People & Planet’ gekregen en is een samenwerking tussen brouwerij Toast Ale, Brouwerij de Molen, Bakkerij Fuite en de Amsterdamse organisatie ‘Taste Before You Waste’, die hiermee aandacht willen vragen voor voedselverspilling.

Het duurzame biertje is vanaf maart exclusief verkrijgbaar bij online supermarkt Picnic, dat nog niet eerder met de brouwerijen Toast Ale en De Molen in zee ging.

Toast Ale, dat al zijn bier brouwt met broodresten, verkoopt zijn pils normaal gesproken niet buiten het Verenigd Koninkrijk, omdat de export voor veel uitstoot zou zorgen. Daarom besloot het bedrijf voor dit project met een lokale brouwerij en bakkerij samen te werken.

De betrokken bakker, Fuite, levert al sinds 2015 brood aan Picnic en heeft daarbij het tegengaan van voedselverspilling vanaf de start hoog in het vaandel gehad. De bakkerij bakt voor Picnic enkel broden af die ook daadwerkelijk besteld worden door klanten.

Toast Ale is niet de eerste brouwerij die met zijn speciale brouwmethode voedselverspilling probeert tegen te gaan. Restaurant Instock kookt niet alleen met producten die anders in de prullenbak zouden belanden, maar brouwt sinds 2017 ook bier van gered brood en oude aardappelen.

De Amsterdamse brouwerij De Prael sloeg in 2016 al de handen ineen met brouwerij Hemelswater en bracht een bier op de markt dat werd gebrouwen met regenwater dat de twee bedrijven opvingen op de Amsterdamse Wibautstraat.

Het schoonmaakmiddelenmerk Ecover en ’s werelds grootste bierbrouwer AB InBev pakken de nieuwe antiverspillingstrend anders aan. Zij zetten in 2019 een afwasmiddel in de markt dat is gemaakt van de restalcohol die achterblijft na het produceren van 0.0-bier.

Lees meer tips om voedselverspilling tegen te gaan: