• In een nieuwe deal met de Europese Unie hebben farmaceuten Pfizer en Moderna de prijs van hun coronavaccins opgeschroefd, blijkt uit het contract dat de Financial Times heeft ingezien.
  • De farmaceuten vinden zo’n prijsverhoging gerechtvaardigd, omdat hun vaccins het beste werken.
  • Brussel heeft al miljarden doses van verschillende vaccins besteld, dat is ruim genoeg, maar de EU wil voorbereid zijn op de mogelijke noodzaak van een derde prik.

In een nieuwe deal met de Europese Unie hebben Pfizer en Moderna de prijs van hun coronavaccins verhoogd. De praktijk heeft aangetoond dat hun vaccins beter werken dan die van de concurrentie en dat mag wat kosten, zo is de redenatie volgens een bron.

Het feit dat de twee farmaceuten meteen nadat hun vaccins waren goedgekeurd voldoende doses konden produceren en leveren, zou ook bijdragen bij hun sterke marktpositie. Dit liep minder vlot bij de concurrenten Astra/Zeneca en Johnson & Johnson.

De Financial Times heeft het nieuwe contract tussen de farmaceuten en EU ingezien, daaruit blijkt dat de nieuwe prijs voor een vaccin van Pfizer nu 19,50 is, in plaats van 15,50 euro. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro.

Het gaat in totaal om de levering van 2,1 miljard doses tot begin 2023: 1,8 miljard van Pfizer en 300 miljoen van Moderna.

Lees ook: 8 weken tussen de eerste en tweede prik van Pfizer geeft de beste bescherming tegen de Delta-variant

In mei sloot de Europese Commissie namens de EU-landen een derde contract met Pfizer af. Overeengekomen is de aankoop van 900 miljoen doses van het bestaande Covid-19-vaccin en aangepaste vaccins voor varianten als dat nodig blijkt en die worden goedgekeurd. Het dagelijks EU-bestuur heeft ook een optie op nog eens 900 miljoen vaccins.

Zoals met de eerdere contracten is ook deze overeenkomst openbaar gemaakt maar de commissie en de fabrikant houden delen van de voorwaarden geheim, waaronder de prijzen die de unie voor het vaccin betaalt. Het Pfizer-vaccin is een van de duurdere coronavaccins.

Eind juni werd bekend dat de commissie 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna heeft gekocht, nadat ze in februari al had getekend voor 150 miljoen doses. Ook daar zijn geen prijzen van bekendgemaakt. Een woordvoerder zegt desgevraagd dat de commissie "nooit commentaar geeft over de prijzen in de vaccincontracten" en hij wil ook niet bevestigen dat de prijzen voor de prikken zijn gestegen. Het ministerie van Volksgezondheid kon de berichtgeving zondag niet bevestigen.

Extra doses als voorbereiding op mogelijke extra prik

Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de commissie voorbereid zijn.

De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84 procent, meldden onderzoekers afgelopen woensdag in een voorpublicatie. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent. Aan het onderzoek deden wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers mee. Het middel van Pfizer beschermt voor 97 procent tegen ernstig ziekteverloop, staat in het onderzoek.

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn mogelijk veel effectiever na een derde prik, zo zouden de eerste resultaten van een onderzoek door de vaccinmakers aantonen. De antistoffen tegen corona zouden na de derde prik vijf tot tien keer zo hoog zijn als na twee prikken. Israël biedt de mogelijkheid van een derde prik al aan in de groep 60-plussers.

Lees over coronavaccinaties ook: