• Het vaccin van Janssen blijkt volgens een nieuw onderzoek stukken minder effectief tegen de Delta-variant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus.
  • Volgens de studie produceert het Janssen-vaccin relatief weinig antistoffen tegen de Delta-variant, zo zijn de vaccins van Pfizer en Moderna effectiever.
  • De viroloog die de studie leidde benadrukt dat hij mensen niet wil ontmoedigen het Janssen-vaccin te nemen maar hoopt dat het wel mogelijk wordt om een tweede prik te krijgen, van Janssen zelf of van Pfizer of Moderna.

Het vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is veel minder effectief tegen de Delta-variant dan tegen het oorspronkelijke coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een dinsdag gepubliceerd onderzoek waarover onder meer The New York Times bericht.

Het Janssen-vaccin, waarvoor slechts één prik wordt gebruikt, produceert volgens de studie, die nog niet gepubliceerd is in een wetenschappelijk tijdschrift, relatief weinig antistoffen tegen de Delta-variant.

Onderzoekers van de universiteit van New York concludeerden dat het middel ongeveer vijf keer minder beschermende antistoffen produceert tegen deze mutant dan tegen het niet-gemuteerde longvirus.

“We willen mensen niet ontmoedigen om het Janssen-vaccin te nemen, maar we hopen wel dat het in de toekomst mogelijk wordt om een tweede prik te krijgen, van Janssen zelf of van Pfizer of Moderna”, zegt viroloog Nathaniel Landau van de Universiteit van New York, die de studie leidde, tegen The New York Times.

Ook de vaccins van Pfizer en Moderna produceerden volgens de studie relatief minder antistoffen tegen de Delta-variant, maar dit verschil zou minder groot zijn.

Eerste onderzoek Johnson & Johnson veelbelovend

Eerder meldde moederbedrijf Johnson & Johnson nog dat het vaccin van het Leidse Janssen hoogstwaarschijnlijk ook een goede bescherming biedt tegen de Delta-variant die als eerste opdook in India. De resultaten van een klein laboratoriumonderzoek waren veelbelovend, meldde de farmaceut.

Tijdens de laboratoriumtests veroorzaakte het vaccin een grote aanwezigheid van neutraliserende antilichamen in bloedmonsters van acht gevaccineerde mensen. Volgens Johnson & Johnson was de reactie nog sterker dan bij de Bèta-variant, die uit Zuid-Afrika afkomstig is.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten meldden dinsdag dat het in de Verenigde Staten inmiddels bij 83 procent van de nieuwe coronagevallen gaat om de besmettelijkere Delta-variant. Aan het begin van de maand was dat nog ongeveer 50 procent.

LEES OOK: De Delta-variant van het coronavirus verspreidt zich in landen met een hoge vaccinatiegraad – maar er zijn minder ernstig zieken