Premium content ophalen
  • Nederlandse pensioenfondsen hebben al jarenlang het pensioen niet laten meegroeien met de lonen of de inflatie.
  • Het niet-indexeren heeft een fors koopkrachtverlies opgeleverd voor werknemers die aangesloten zijn bij pensioenfondsen.
  • Business Insider berekent hoeveel je per maand moet inleggen om  een pensioengat van €2.000 per jaar te dichten, als je een beleggingshorizon van vijf, tien of twintig jaar hebt.
  • Lees meer: Pensioen niet waardevast door hoge inflatie: zo groot kan het bedrag zijn dat je jaarlijks mist

Pensioenfondsen hebben vanwege hun zwakke financiële positie al een lange tijd de pensioenen niet laten meegroeien met lonen of inflatie, oftewel hebben niet geïndexeerd.

Deze trend lijkt door te zetten ondanks de versoepelingen van de overheid, die sinds kort het verhogen van pensioenen toestaat, ook als pensioenfondsen een wat lagere beleidsdekkingsgraad hebben.

Achterblijvende indexatie leidt tot een groot koopkrachtverlies voor pensioendeelnemers. Volgens pensioenexperts Corine Reedijk en Frank Driessen van Aon is er al ongeveer tien jaar niet is geïndexeerd waardoor circa 15 procent koopkrachtverlies is ontstaan op het pensioen vanuit de werkgever. De AOW, het pensioen van de overheid, is wel steeds geïndexeerd.

Premium content ophalen