Premium content ophalen
  • Nederlandse pensioenfondsen hebben al jarenlang het pensioen niet laten meegroeien met de lonen of de inflatie.
  • Het niet-indexeren heeft een fors koopkrachtverlies opgeleverd voor werknemers die aangesloten zijn bij pensioenfondsen.
  • Business Insider berekent hoeveel je per maand moet inleggen om  een pensioengat van €2.000 per jaar te dichten, als je een beleggingshorizon van vijf, tien of twintig jaar hebt.
  • Lees meer: Pensioen niet waardevast door hoge inflatie: zo groot kan het bedrag zijn dat je jaarlijks mist

Pensioenfondsen hebben vanwege hun zwakke financiële positie al een lange tijd de pensioenen niet laten meegroeien met lonen of inflatie, oftewel hebben niet geïndexeerd.

Deze trend lijkt door te zetten ondanks de versoepelingen van de overheid, die sinds kort het verhogen van pensioenen toestaat, ook als pensioenfondsen een wat lagere beleidsdekkingsgraad hebben.

Achterblijvende indexatie leidt tot een groot koopkrachtverlies voor pensioendeelnemers. Volgens pensioenexperts Corine Reedijk en Frank Driessen van Aon is er al ongeveer tien jaar niet is geïndexeerd waardoor circa 15 procent koopkrachtverlies is ontstaan op het pensioen vanuit de werkgever. De AOW, het pensioen van de overheid, is wel steeds geïndexeerd.

Pensioenexpert Theo Gommer van Gommer & Partners ziet eveneens een koopkrachtverlies van 15 procent sinds 2008. In de periode van 2022 tot en met 2026 komt daar nog 10 procent bij, aldus Gommer. Hij neemt hierbij aan dat de inflatie in deze jaren jaarlijks zo’n 2 procent bedraagt.

Koopkrachtverlies is 25 procent in de periode van 18 jaar

Het totale koopkrachtverlies op aanvullende pensioenen over de 18-jarige periode van 2008 tot en met 2026 bedraagt daarom naar verwachting zo’n 25 procent.

Het gaat hier om een gemiddelde, dus afhankelijk van het pensioenfonds waar een werknemer bij is aangesloten kan dat lager, maar in sommige gevallen ook hoger uitvallen.

De gemiste indexatie in de periode 2008 tot en met 2026 betekent een lager aanvullend pensioen voor een doorsnee werknemer. Business Insider liet in een eerder artikel zien dat voor een werknemer met een bruto startsalaris van 40.000 euro het pensioengat kan oplopen tot een tekort van 2.000 euro per jaar na pensionering (voor wie dan nog twintig jaar leeft in totaal dus 40.000 euro).

Hoe de pensioengat uiteindelijk uitpakt hangt sterk van de persoonlijke situatie. Maar in veel gevallen mis je op jaarbasis al gauw een paar duizend euro aan inkomen. Zelf een potje opbouwen om dat af te dekken kan dus geen kwaad.

Premium content ophalen