Premium content ophalen
  • Nederlandse pensioenfondsen hebben al jarenlang het pensioen niet laten meegroeien met de lonen of de inflatie.
  • Het niet-indexeren heeft een koopkrachtverlies van 25 procent opgeleverd, blijkt uit berekeningen van pensioenexpert Theo Gommer.
  • Business Insider laat zien wat het effect van achterblijvende indexatie op het pensioen kan zijn.
  • Lees ook:  ‘AOW in huidige vorm is op termijn onhoudbaar’

Veel deelnemers van Nederlandse pensioenfondsen kunnen het zich nog amper herinneren, wanneer hun pensioenfonds voor het laatst de pensioenen heeft laten meegroeien met lonen of inflatie, oftewel heeft geïndexeerd.

Maar het verhogen van pensioenen komt in 2022 mogelijk weer in zicht. Dat gebeurt dankzij het kabinet, dat pensioenfondsen toelaat volgend jaar te indexeren, als ze over 12 maanden gerekend voor elke euro aan toegezegd pensioen 1,05 euro in kas hebben, oftewel een beleidsdekkingsgraad van 105 procent hebben. Dat is een versoepeling ten opzichte van de huidige afspraak van een beleidsdekkingsgraad van 110 procent.

Toch lukt het zelfs met deze versoepeling niet elk pensioenfonds om de pensioenen te verhogen. Het grootste pensioenfonds ABP heeft al laten weten volgend jaar niet te indexeren. Het fonds wijt dit besluit aan zijn slechte financiële positie: de beleidsdekkingsgraad van ABP stond eind oktober op 100,3 procent.

Premium content ophalen