De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat een gooi doen naar het presidentschap. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Pence (63), die wordt gezien als een traditionele conservatief op sociaal en economisch gebied, stort zich in de race op een moment dat zijn voormalige baas, Trump, in de peilingen een meerderheid opeist en de gouverneur van Florida, Ron DeSantis de tweede plaats in handen heeft.

Zichzelf opnieuw profileren voor Republikeinse kiezers, van wie de meesten hem vooral kennen als de vicepresident van Trump, zal een uitdaging zijn.

Pence en Trump waren tijdens hun ambtsperiode namelijk trouwe bondgenoten, maar Pence haalde zich de woede van Trump op de hals door de overwinning van de Democraat Joe Biden bij de verkiezingen van 2020 te bevestigen, terwijl Trump zich niet neerlegde bij zijn nederlaag.

Na de bestorming begin 2021 van het parlementsgebouw Capitool in Washington nam Pence steeds meer afstand van Trump. Hij zei dat Trump door het aanmoedigen van relschoppers die het Capitool aanvielen, hem en zijn gezin in gevaar had gebracht.

Pence lanceert zijn campagne met een video en een toespraak in Iowa, een van de staten waar het verkiezingscircus begint. Volgens experts moet hij flink aan de bak, uit de peilingen blijkt namelijk dat minder dan 4 procent van de Republikeinen de voorkeur geeft aan Pence, ten opzichte van bijna 50 procent voor Trump.

LEES OOK: Als Tucker Carlson zich kandidaat stelt voor het Amerikaanse presidentschap, heeft Donald Trump een probleem, volgens een voormalige Republikeinse strateeg