ANALYSE – In de VS is de afkorting ‘FANG’ in zwang geraakt. Dat staat voor het fameuze viertal Facebook, Amazon, Netflix en Google. Dat het laatste bedrijf tegenwoordig Alphabet heet is een detail, het tickersymbool bleef GOOG.

De Amerikaanse S&P 500-index maakte in 2015 ondanks de sterk gestegen FANG-aandelen een pas op de plaats. Dat kwam doordat de energiesector harde klappen kreeg van de dalende olieprijs; aandelen in deze subsector vielen gemiddeld 24 procent terug. Ook mijnbouw en staalbedrijven hadden last van de lagere grondstoffenprijzen.

Maar gelukkig ging het dus beter met Facebook, Amazon, Netflix en Google. Iemand heeft bedacht dat je aan dit viertal nog Priceline, eBay, Starbucks, Microsoft en Salesforce zou kunnen toevoegen om te komen tot een ‘nifty nine’. De afkorting FANGPESMS bekt niet best.

Smalle kopgroep

Zonder deze negen voornamelijk technologiebedrijven zou de S&P 500 het dus veel slechter hebben gedaan. Het feit dat een steeds smallere kopgroep een index overeind houdt, wordt door technische analisten gezien als een teken dat de rally die de beurzen al sinds 2009 meemaken op zijn laatste benen loopt.

Dat is onzin. Natuurlijk zie je als belegger graag de koersen over de hele linie stijgen, maar dat past niet bij de wereld waar we in zitten. De dingen die we doen veranderen in een niet eerder gezien tempo. Tv kijken wordt Netflixen of YouTuben, de winkelstraat wordt Amazon en eBay, elkaar opzoeken of bellen wordt Facebooken of appen en op reis ga je via de website van Priceline. En dat alles zoeken we op in Google. Of gebruikt u de Gouden Gids nog?

Dus is het gek dat grondstoffenbedrijven en ‘oldschool’-winkeliers omvallen? Nee. Is het gek dat energiebedrijven die te lang in fossiel zijn blijven geloven het moeilijk hebben? Nee. Het is meer dan ooit tijd je aandelen te selecteren op basis van de marktpositie van het bedrijf en de toekomstbestendigheid van de producten en diensten. En dan kom je vanzelf bij die 'nifty nine' uit, inderdaad.

Zelfde beeld in Nederland

Op de Nederlandse beurs zie je hetzelfde beeld. Wat deed het slecht en waar vielen de faillissementen? Winkelbedrijven met slechte internetloketten, vastgoed, oude energie en grondstoffen. Helaas hebben wij hier maar weinig wereldwijd vooraanstaande technologiebedrijven, ASML is eigenlijk de enige. Maar op de lokale markt deden aandelen als TomTom en Nedap het in 2015 ook best aardig. Dat zou in 2016 door kunnen zetten.

De beurzen hebben het sinds 2009 goed gedaan, maar aandelen zijn voor 2016 naar verwachting toch echt weer de beste beleggingscategorie. Maar zoek de winnaars. Aandelen die te goedkoop lijken zijn nu iets te vaak aandelen in een bedrijf met een probleem.

Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van het boek ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’. Hij bezit aandelen Alphabet en Nedap. Deze aandelen zitten ook in de modelportefeuilles van ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’.