• De Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom is als minderheidsaandeelhouder ingestapt bij de Friese jachtenbouwer Wajer Yachts.
  • Met de investering van Parcom hoopt Wajer Yachts internationaal verder te kunnen groeien.
  • Veel Nederlandse jachtenbouwers zijn juist in handen van buitenlandse investeerders.
  • Lees ook: Het megajacht van Jeff Bezos is bijna klaar: zo ziet het er van dichtbij uit

De Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom heeft zich als aandeelhouder ingekocht bij de Friese jachtenbouwer Wajer Yachts, zo melden beide partijen in een persbericht.

Parcom treedt toe als minderheidsaandeelhouder van de bouwer van luxe, open dagboten. De familie Wajer blijft grootaandeelouder met Dries Wajer als algemeen directeur.

Bij Wajer Yachts werken 258 mensen en het bedrijf ziet de markt voor luxe jachten verder groeien. De deelneming van Parcom moet groeikapitaal verschaffen om te investeren in duurzaamheid en de verdere internationale expansie. Op de rol staan onder meer de bouw van een onderhoudswerf in Zuid-Frankrijk en expansie naar de Verenigde Staten.

De partijen hebben geen financiële details bekend gemaakt van de omvang van de investering van Parcom, dat zich naar eigen zeggen richt op bedrijven met een operationeel resultaat tussen de 10 miljoen euro en 60 miljoen euro met een gedifferentieerd productaanbod en een aantrekkelijk financieel profiel.

De industrie voor luxe jachten is sterk ontwikkeld in Nederland, maar veel van de bekende jachtenbouwers worden gefinancierd door buitenlandse partijen. Zo is de grote jachtenbouwer Oceanco eigendom van Mohammed al Barwani, een miljardair uit oliestaat Oman. En collega Royal van Lent is in handen van het Franse luxegoederenconcern LVMH.

LEES OOK: Neem een kijkje op het voormalige ‘piratenjacht’ van Johnny Depp, dat hij voor €25 miljoen verkocht aan J.K. Rowling