Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:29

Palmer Luckey is de oprichter van het virtual reality-bedrijf Oculus. Daarnaast is hij geen fan van wat Mark Zuckerberg tot nu toe heeft geproduceerd voor de metaverse.

Toch denkt hij dat het project uiteindelijk wel zou kunnen slagen.

Luckey sprak maandag tijdens Tech Live, een conferentie van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. In zijn praatje had hij het over Horizon Worlds, Meta’s kernproduct voor de metaverse: “Ik denk niet dat het een goed product is.”

Luckey verkocht Oculus aan Facebook in 2014 voor 2 miljard dollar. Deze aankoop valt bij Meta, zoals het bedrijf nu heet, onder een investering die inmiddels al meer dan 15 miljard dollar omvat. Al dat geld gaat naar Zuckerbergs metaverse, een digitale wereld die toegankelijk is via VR-apparaten.

De techgigant kan tot dusver nog maar weinig resultaten laten zien van die gigantische investering. Tot nu toe zijn er alleen een nieuwe bedrijfsnaam, Meta, een paar VR-headsets en het vroege digitale platform Horizon Worlds als tastbare producten.

"Het is niet goed, het is niet leuk", zei Luckey over Horizon Worlds. "De meeste mensen in het team zouden het ermee eens zijn dat het geen goed product is."

Luckey werd in 2016 ontslagen bij Facebook, wat volgens hem gebeurde vanwege zijn politieke donaties aan een "impopulaire" zaak. Hij leidt nu Anduril Industries, een startup gericht op beveiligings- en defensieproducten. Ondanks zijn omstreden vertrek is Luckey nog steeds een bouwer en fan van AR- en VR-producten.

'Metaverse zou in de toekomst geweldig kunnen zijn'

Hij liefst zou Luckey zien dat Meta slaagt met zijn project. "Mark Zuckerberg is de grootste virtual reality-fan ter wereld", zei hij. "Hij heeft er meer geld en tijd in gestoken dan wie dan ook."

Hij zei dat er alleen al vanwege de hoeveelheid geld die Zuckerberg in het project steekt er een kans is dat de metaverse een succes wordt. "Het is nu nog verschrikkelijk, maar het zou in de toekomst geweldig kunnen zijn", zei hij. "Zuckerberg zal het geld erin steken om dit te bereiken. Ze zijn als een van de weinige in een positie om op de lange termijn te winnen."

Volgens hem gaat het nog wel tijd kosten, en zullen er fouten gemaakt worden.

Hij vergeleek het met een "opknapauto", een mooie auto waar de eigenaar veel geld aan uitgeeft als hobby. "Je werkt eraan terwijl niemand anders de waarde ervan ziet", zei Luckey. "Zullen ze struikelen? Jazeker. Zullen ze geld verspillen? Zullen ze dingen aan hun auto toevoegen die ze later afkraken? Ja."

Wall Street niet enthousiast over de metaverse

De metaverse heeft Meta al heel wat gekost. Het bedrijf verloor vorig jaar 10 miljard dollar op Reality Labs, de divisie die nu alle metaverse-projecten, inclusief Oculus, omvat. Oculus heet nu trouwens Meta Quest.

Wall Street-analisten gaan ervan uit dat het bedrijf dit jaar opnieuw meer dan 10 miljard dollar zal verliezen. Beleggers reageren dan ook niet bepaald positief op het project van Zuckerberg.

Ook bij Facebook loopt de boel niet op rolletjes. Het socialeplatform van Meta kampt met een vertragende groei van het aantal gebruikers. Ook zag Facebook zijn inkomsten afgelopen kwartaal voor het eerst afnemen op jaarbasis. Het aandeel Facebook noteert daarom inmiddels weer rond het niveau van 2018.

LEES OOK: Mark Zuckerberg maakt een klassieke fout door vol in te zetten op een dienst die beter past bij een startup: de metaverse kan Meta fataal worden