Optiekketen GrandVision staat op het punt overgenomen te worden door het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica. Dat bedrijf is echter ontevreden over de informatie die het krijgt.

EssilorLuxottica wil weten hoe het moederbedrijf van Pearle is omgegaan met de coronacrisis, maar vermoedt dat er gegevens worden achtergehouden.

Daarom heeft het concern invallen laten doen bij GrandVision en grootaandeelhoudder HAL.

Van mogelijk relevante data is nu een back-up gemaakt die in handen is van een onafhankelijke derde partij

Het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica heeft invallen laten uitvoeren bij optiekketen GrandVision. EssilorLuxottica wil die partij overnemen, maar stelt dat er geen openheid van zaken wordt gegeven over de situatie tijdens de coronacrisis.

Deurwaarders hebben daarom deze week op twee locaties invallen gedaan bij GrandVision, zeggen meerdere bronnen tegen het Financieele Dagblad. Dergelijke invallen komen zelden voor.

Brillenketen EssilorLuxottica is de fabrikant van zonnebrillenmerken Ray-Ban en Oakley en beoogd koper van het moederbedrijf van Pearle en Eye Wish. Het concern vindt dat GrandVision en diens eigenaar informatie achterhouden over de maatregelen die de brillenketen heeft genomen om de coronacrisis door te komen.

Lees ook op Business Insider

De onderneming spande onlangs een rechtszaak aan om informatie over de omgang met de coronacrisis door GrandVision los te krijgen. Toen de coronapandemie uitbrak, sloot GrandVision een groot deel van zijn ruim 7.000 winkels.

Bedrijfsinformatie veiliggesteld

EssilorLuxottica is van mening dat door het achterhouden van informatie afspraken zijn geschonden die bij de overname zijn gemaakt. Dit zou het bedrijf kunnen aangrijpen om de deal af te blazen of om te heronderhandelen.

Inmiddels is er sprake van een hoogoplopend conflict met de overnameprooi en de Rotterdamse grootaandeelhouder HAL. Dat heeft nu geresulteerd in de uitzonderlijke invallen bij de brillenketen.

Mogelijk relevante informatie stond op servers van GrandVision. Van die gegevens is nu een back-up gemaakt die in handen is van een onafhankelijke derde partij. Hetzelfde gebeurde bij investeerder HAL, dat een meerderheidsbelang heeft in GrandVision en die aandelen aan EssilorLuxottica zal verkopen.

GrandVision en HAL zijn het pertinent oneens met de beschuldigingen van EssilorLuxottica. Ze stellen alle afspraken over de verkoop na te zijn gekomen.

Investeringsfonds HAL is voor ongeveer 68 procent eigendom van havenfamilie Van der Vorm, een van de 5 rijkste families van Nederland. De familie is ook eigenaar van de Rotterdamse filantropische stichting De Verre Bergen. Saillant detail is dat de investeerder ook eigenaar is van de FD Mediagroep.

Lees ook over brilmode: