De Rotterdamse filantropische stichting De Verre Bergen, die in handen is van de havenfamilie Van der Vorm, heeft honderd woningen gekocht om Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning te huisvesten.

Dat meldt Trouw maandag. Het huurgeld dat de gezinnen betalen, investeert de stichting in onder meer taalcursussen, werkbegeleiding en integratie.

Met het huisvestingsprogramma, dat de naam Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) draagt, wil de filantropische stichting de gemeente Rotterdam helpen, die in de eerste helft van dit jaar 906 zogeheten statushouders moet huisvesten.

“We proberen ons bezig te houden met de grote maatschappelijke problemen waar Rotterdam voor staat, dus ook het vluchtelingenprobleem”, zegt Roelof Prins, directeur van De Verre Bergen in de krant.

Steenrijke familie

De familie Van der Vorm is een van de rijkste families van Nederland, met een geschat vermogen van 6,2 miljard euro. Ze bezitten het grootste deel van de aandelen in de investeringsmaatschappij HAL, die onder meer belangen heeft in tankopslagbedrijf Vopak, baggeraar Boskalis en optiekketen GrandVision.

Stichting De Verre Bergen heeft huizen aangekocht van particulieren met een waarde van rond de 100.000 euro die langer dan zes maanden te koop stonden. De eerste gezinnen moeten in juni de eerste woningen betrekken. Ze mogen zo lang blijven als ze willen.

Lees ook

Deze Brabantse vakantieparkkeizer verdient miljoenen met de opvang van vluchtelingen

Vluchtelingen opvangen in V&D-panden? Volgens het COA is dat een optie

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl