Een overlijdensrisicoverzekering, waarbij nabestaanden een bedrag krijgen uitgekeerd na het overlijden van de verzekerde, wordt vrij standaard afgesloten door huiseigenaren met een hypotheek. Voor koppels is dit een manier om het risico van een inkomensval af te dekken, als één van beide partners overlijdt.

Vaak komt dit erop neer dat de hypotheek automatisch wordt afgelost met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering, als één van beide partners overlijdt.

In tegenstelling tot mensen met een koopwoning, hebben huurders niet altijd een overlijdensrisicoverzekering. En dat is raar, schrijft financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in de nieuwsbrief van deze week. Zowel huiseigenaren als huurders die de woonlasten delen, kunnen te maken krijgen met de achteruitgang van het inkomen als één van beide partners overlijdt.

Daarnaast is een overlijdensrisicoverzekering niet erg duur, zeker niet in bepaalde gevallen. Naast de premie van de overlijdensrisicoverzekering, is het verstandig om twee zaken in de gaten te houden. Is er eventueel een nabestaandenpensioen via het pensioenfonds van de partner geregeld? En kan de achterblijvende partner eventueel aanspraak maken op de Algemene Nabestaandenwet?

Voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, is het goed om te kijken naar je pensioenregeling. Werkgevers hebben vaak een nabestaandenpensioen opgenomen in de pensioenregeling, al kunnen die voorwaarden anders zijn als je niet gehuwd bent of geregistreerd partnerschap hebt.

Lees ook: Bij overlijden jongere werknemer krijgt partner hoger nabestaandenpensioen in nieuw pensioenstelsel – maar let wel op

Daarnaast is er inkomensondersteuning via de Algemene Nabestaandenwet (Anw). Die is bedoeld voor volwassenen van wie de partner is overleden en die voor één of meer kinderen jonger dan 18 jaar zorgen. Ook mensen die voor meer dan 45 procent arbeidsongeschikt zijn hebben recht op een Anw-uitkering als hun partner overlijdt.

De Anw-uitkering is inkomensafhankelijk maar die keert niet uit als de achterblijvende partner bruto meer dan 3.065 euro per maand verdient.

Overlijdensrisicoverzekering: hoogte van je premie

Als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten en je afvraagt hoeveel je moet verzekeren, is het dus belangrijk dat je kijkt naar je pensioenregeling en hoeveel je eventueel als Anw-uitkering krijgt.

Daarnaast moet je kijken naar woonlasten en andere bijkomende kosten die bij het overlijden van een partner op jouw bordje komen. Schoolgaande kinderen en hun studiekosten zijn bijvoorbeeld een extra kostenpost.

In de nieuwsbrief geeft financieel intermediair Van Bruggen enkele voorbeelden van de premies van een overlijdensrisicoverzekering.

Als je jong bent (bijvoorbeeld dertig jaar), gezond en niet rokend, je wilt 100.000 euro verzekeren, dan is de premie tussen de 5 en 7 euro per maand voor een overlijdensrisicoverzekering met een looptijd van dertig jaar.

Als je met je partner een gezamenlijke verzekering met wederzijdse dekking afsluit, dan betaal je totaal tussen de 8 tot 12 euro per maand.

Uiteraard ligt de premie ook hoger bij een hoger verzekerd bedrag: zo betaal je als gezonde, 30-jarige niet-roker tussen de 8 en 11 euro per maand als je je voor 200.000 euro verzekert.

Verzeker je 400.000 euro? Dan ligt de premie tussen de 15 en 21 euro per maand.

Verder liggen premies van overlijdensrisicoverzekeringen hoger als je de verzekering afsluit als je ouder bent. Voor een gelijkblijvende verzekering van 200.000 euro betaalt een 45-jarige bijvoorbeeld tussen de 28 en 40 euro per maand, terwijl dit voor een 30-jarige 8 euro tot 11 euro per maand is, blijkt uit de gegevens van Van Bruggen.

Bepaalde medische aandoeningen worden daarnaast ook meegenomen door de verzekeraar bij het beoordelen van de hoogte van een premie voor de overlijdensrisicoverzekering.

LEES OOK: Extra pensioen voor later? Dit moet je per maand beleggen om een vermogen van €100.000 tot €300.000 op te bouwen