Lokale overheden die nog vorderingen hadden op de failliete IJslandse bank Landsbanki, hebben dit geld eindelijk teruggekregen.

Het gaat om de provincies Noord-Holland en Groningen en onder meer de gemeente Den Haag. De vorderingen zijn via Deutsche Bank verkocht aan marktpartijen en investeerders.

Plus rente

Hierdoor is het volledige bedrag terug dat de overheden in IJsland hadden uitgezet, vermeerderd met toegekende rente, meldde een woordvoerder van de provincie Noord-Holland.

Het gaat in totaal om ongeveer 187 miljoen euro. De overheden waren al jaren bezig het geld terug te krijgen. Eerder vond al een aantal kleinere boedeluitkeringen plaats.

Staat kreeg geld eerder al terug

Landsbanki was de moederbank van internetbank Icesave. Die zette in mei 2008 voet op Nederlandse bodem, met aantrekkelijke spaarrentes. Via internetspaarrekeningen brachten meer dan 100.000 Nederlanders miljarden euro’s onder bij de bank. Nog geen half jaar later kon de bank zijn verplichtingen niet meer nakomen en nationaliseerde IJsland de bank.

De Nederlandse staat, die destijds ruim 1,4 miljard euro voorschoot om gedupeerde spaarders te helpen, kreeg zijn geld eerder dit jaar al terug. Het ging in het geval van de Staat nog om zo’n 600 miljoen euro. Ook dat geld werd opgehaald door de vordering op de markt te verkopen. De rest van het bedrag was eerder al door de IJslanders zelf terugbetaald.

Particulieren gefrustreerd

Icesaving, de vereniging van gedupeerde vermogende spaarders van Icesave, reageerde met frustratie op de bekendmaking van de verkoop van vorderingen van de lokale overheden. Volgens de vereniging kunnen particuliere spaarders vanwege de geringe grootte van hun vorderingen hun claims niet kwijt en krijgen ze geen enkele medewerking vanuit IJsland om ook hun vorderingen te verkopen.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl