Bedrijven in het eurogebied krijgen een halfjaar langer de tijd om over te stappen op het Europese betalingssysteem SEPA.

Dat heeft Europees commissaris Michel Barnier (Interne markt) donderdag laten weten.

Formeel gezien blijft de huidige deadline van 1 februari staan, maar er komt een extra overgangsperiode van 6 maanden waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die nog niet aan de nieuwe standaard voldoen.

De Europese Commissie acht dat nodig om de kans op verstoringen van het betalingsverkeer te verkleinen.

Veel mkb’ers nog niet overgestapt

Medio december bleek uit een enquête van De Nederlandsche Bank dat 35 procent van de midden- en kleinbedrijven nog niet met de nieuwe Europese overschrijving werkte. Vier op de vijf had de overgang naar SEPA nog niet afgerond.

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Daarmee moet in 33 landen in Europa op dezelfde manier kunnen worden betaald.

Door de invoering van SEPA vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN (International Bank Account Number).

Lees ook op Business Insider

Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen.

Briefpapier aanpassen

Voor ondernemers betekent de overstap dat ze bijvoorbeeld op briefpapier, facturen en de website het IBAN moeten vermelden. Per 1 februari werkt het oude rekeningnummer namelijk niet meer.

Daar komt een tweede belangrijke verandering bij. De betalingen gaan in een ander formaat naar de bank, namelijk via de ISO 20022 XML-standaard. Daarvoor moeten de nodige aanpassingen worden gedaan in systemen en boekhoudsoftware.

Lastiger met incasso’s

Voor wie alleen overboekingen doet, zijn de nieuwe regels te overzien, stelde Monique Kienhuis, consultant in betalingsverkeer voor zakelijk dienstverlener CGI in augustus tegenover Z24.

Maar bij incasso’s wordt het lastiger, omdat de betalingen in een ander formaat moeten worden aangeleverd. “Het zijn ingewikkelde veranderingen die je niet eenvoudig hebt uitgelegd”, aldus Kienhuis.

Efficiënte Europese markt

Eurocommissaris Barnier blijft erbij dat SEPA nodig is om tot een efficiënte gezamenlijke Europese markt te komen. Hij stelt evenwel vast dat te veel bedrijven nog niet klaar zijn voor de overgang.

“Ik heb vaak gewaarschuwd dat de overgang te langzaam verliep”, zei de eurocommissaris. “En ik roep de lidstaten nogmaals op hun verantwoordelijkheid te nemen en hun inspanningen voor de overstap naar SEPA te versnellen en te intensiveren.”

Hij waarschuwde dat de overgangsperiode na 1 augustus niet zal worden verlengd.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl