De opwarming van de aarde is een feit en hoe sterk we onze manier van leven ook omgooien, we ontkomen er niet aan dat het klimaat om ons heen verandert. We worden dagelijks overstelpt met nieuwsberichten, artikelen, onderzoeken en reportages die een grimmig toekomstbeeld schetsen. Toch blijft het vaak de vraag in hoeverre wij daadwerkelijk geraakt worden door de veranderende temperaturen. Wat gaan we er precies van merken? Hoe moeten wij onze manier van leven en hobby’s aanpassen?

Een goede manier om te schetsen hoe we worden geraakt door klimaatverandering, is door te kijken naar een van onze favoriete bezigheden: reizen. Nederlanders zijn een reislustig volk. Miljoenen mensen trekken er jaarlijks één of meerdere keren op uit. Met de camper, de auto, het vliegtuig of de boot: we gaan het land in of steken de grens over naar Frankrijk, Italië, Spanje of nog verder weg.

Als er iets direct geraakt zou kunnen worden door de opwarming van de aarde, dan is het wel de bestemmingen waar we naartoe reizen. Sommige landen worden namelijk onevenredig hard geraakt door de temperatuurstijgingen en bepaalde gebieden worden naar verwachting zo goed als onleefbaar door de verzengende hitte.

Een afgelopen maandag verschenen onderzoek van de universiteiten van Wageningen, het Britse Exeter en het Chinese Nanjing bekeek de gevolgen van een temperatuurstijging van 1,5 graad op aarde en de gevolgen van een wereldwijde temperatuurstijging van gemiddeld 2,7 graden.

Dat laatste is een scenario waar de aarde nu op afstevent: als landen geen strengere klimaatdoelen stellen, zal de opwarming van de aarde rond het jaar 2100 uitkomen op 2,7 graden. Een vijfde van de wereldbevolking tegen die tijd, oftewel ongeveer 2 miljard mensen, wordt dan blootgesteld aan zeer gevaarlijke hitte.

Weten we de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, dan gaat het om 450 miljoen mensen die worden geraakt door gevaarlijke temperatuurstijgingen.

Het feit dat het voor inwoners gevaarlijk wordt om in deze landen te wonen, betekent omgekeerd dat het voor ons een stuk minder aantrekkelijk wordt om er op vakantie te gaan.

Om nu nog te genieten van deze landen, of simpelweg om te weten waar je in de toekomst niet meer heen kan, tonen we hieronder enkele infographics uit het onderzoek over regio's die mogelijk onleefbaar worden.

Te warm om op vakantie te gaan: Zuid-Amerika, Noordelijk Afrika, Zuidoost-Azië.

Op de kaartjes hieronder zie je in de gearceerde vlakken de gebieden waar de gemiddelde temperatuur 29 graden Celsius of hoger wordt, wat volgens volgens onderzoekers een desastreus leefklimaat is. Er zijn hierbij twee mogelijke scenario's geschetst: 1,5 graad erbij tegen 2100 en 2,7 graden erbij tegen 2100.

Bron: Nature Sustainability, Quantifying the human cost of global warming
Bron: Nature Sustainability, Quantifying the human cost of global warming
Bron: Nature Sustainability, Quantifying the human cost of global warming
Bron: Nature Sustainability, Quantifying the human cost of global warming

Delen van Zuid-Amerika, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië zijn de drie zwaarst getroffen regio's.

Aruba en andere Caribische eilanden in de gevarenzone

Als we wat dieper inzoomen en gaan kijken naar die landen het zwaarst geraakt worden, zien we in de tabel hieronder een groep van 50 landen.

Bron: Nature Sustainability, Quantifying the human cost of global warming
Bron: Nature Sustainability, Quantifying the human cost of global warming

Wat blijkt? Het grondgebied Burkina Faso wordt vrijwel volledig onbewoonbaar bij een temperatuurstijging van 2,7 graden rond 2100. Ook Mali en Qatar, beiden net als Burkina Faso niet erg populaire vakantiebestemmingen, worden zwaar geraakt.

Maar op de vierde plek in de lijst staat Aruba, een eiland waar vorig jaar tienduizenden Nederlanders naartoe gingen. Het Caribische eiland, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, zal te maken krijgen met zeer gevaarlijke temperaturen, als er niets verandert.

Iets lager zien we ook de rest van de Nederlandse Antillen (in dit onderzoek gebruikt voor onder meer Curaçao en Sint-Maarten) als een gebied dat enorm last gaat krijgen van extreme hitte.

Maar denk ook aan bijna 40 procent van het landoppervlak van India en Indonesië dat onleefbaar wordt, een fors deel van Suriname en ruim de helft van Thailand.

Wie dus nog wil genieten van deze schitterende bestemmingen, moet nu gaan. Of juist niet. Zo kunnen we helpen de temperatuurstijgingen tegen te gaan en de eilandengroep ook over ruim 75 jaar nog bewoonbaar te houden.

LEES OOK: Er komt vrijwel zeker een nieuwe El Niño vanaf de zomer: wereldeconomie kan duizenden miljarden euro’s schade lijden