Afgelopen maart concludeerde het Amerikaanse Climate Prediction Center dat er een kans meer dan negentig procent is dat de wereld vanaf deze zomer weer te maken krijgt met El Niño.

Bij een El Niño warmt het water van de Stille Zuidzee op, wat grote effecten op het weer heeft. De afgelopen drie jaar kwam juist tegenhanger La Niña langs, die een verkoelende effect op de Stille Oceaan had.

Ieder keer dat natuurverschijnsel El Niño plaatsvindt, trekt dat een jarenlange wissel op de wereldeconomie, zo concluderen onderzoekers van het Amerikaanse Darthmouth College. Zij stellen dat de financiële strop van het weerfenomeen telkens in de biljoenen loopt, ofwel duizenden miljarden dollars of euro’s.

De onderzoekers bestudeerden de wereldwijde economie na El Niño in 1982-1983 en 1997-1998, en concludeerden dat de groei van de economie beide keren meer dan vijf jaar lang werd beperkt. Dat kostte volgens de studie, die vrijdag wordt gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Science, in het eerste geval 4,1 biljoen dollar (3,8 biljoen euro) en vijftien jaar later 5,7 biljoen dollar (5,3 biljoen euro).

Volgens de onderzoekers worden arme landen rond de evenaar daarbij het hardst getroffen.

Oliereus ExxonMobil: wereld niet klimaatneutraal in 2050, want mensen willen geen welvaart inleveren

Intussen acht olie- en gasconcern ExxonMobil het "hoogst onwaarschijnlijk" dat de wereld in 2050 klimaatneutraal is. Volgens het Amerikaanse bedrijf zou een dergelijk scenario namelijk gepaard gaan met een fikse daling van de levensstandaard van mensen. ExxonMobil denkt niet dat iedereen daar zo makkelijk mee akkoord zou gaan.

"Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de samenleving de verslechtering van de wereldwijde levensstandaard zou accepteren", aldus de onderneming.

De oliereus uit Texas maakte de opmerkingen in een document waarin het bedrijf zich uitspreekt tegen adviesbureau Glass Lewis. Die stelde eerder dat de kosten van het uitfaseren van olie- en gasactiviteiten grote financiële risico's met zich meebrengen en vraagt het bedrijf die te berekenen.

ExxonMobil ziet daar niks in en dringt er bij aandeelhouders op aan om een speciale resolutie, die wordt gesteund door Glass Lewis, te verwerpen. Als die resolutie op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 31 mei wel wordt aangenomen, moet ExxonMobil een rapport opstellen over de kosten van het sluiten van olie- en gasactiviteiten die niet langer nodig zouden zijn.

Het olie- en gasconcern heeft eerder wel de ambitie uitgesproken om de CO2-uitstoot van de eigen activiteiten in 2050 netto tot nul te hebben teruggebracht. Maar critici vinden dat de onderneming zich niet genoeg inspant voor het klimaat.

Tegelijkertijd investeert het bedrijf nog fors in nieuwe fossiele projecten. Dat doet ExxonMobil naar eigen zeggen om flexibel te zijn en er ook op voorbereid te zijn als de vraag naar olie en gas langer op een hoog niveau blijft dan in sommige modellen wordt aangenomen.

LEES OOK: Ik woonde en werkte 5 maanden op een postkantoor in Antarctica zonder WiFi of stromend water – Dit viel me het meest op