Het kabinet wil dat elk van de 25 veiligheidsregio’s 2000 opvangplekken regelt voor Oekraïense vluchtelingen. De helft daarvan moet op korte termijn beschikbaar zijn. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid na overleg met het Veiligheidsberaad.

“Veel veiligheidsregio’s en gemeenten zijn al volop bezig om dit voor te bereiden”, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Maar van een harde afspraak is nu nog geen sprake. Maandag praten de partijen verder.

De komende tijd wordt volgens het ministerie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang. Tijdens het Veiligheidsberaad is ook gesproken over de coördinatie van de opvang voor asielzoekers uit andere landen.

Een woordvoerder van de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls laat weten dat met het ministerie een kort overleg is geweest over de "urgente behoefte aan opvangplekken" en de rol die de veiligheidsregio’s krijgen bij de organisatie hiervan. Volgens de zegsvrouw is iedereen nu aan het werk gegaan om een inventarisatie te maken. "Het bericht was nu: bereid je voor op wat mogelijk komt. We moeten rekening houden met een grote hoeveelheid mensen die we moeten helpen."

Daarbij werd ook aangegeven dat de regio’s zich niet direct moeten vastpinnen op de aantallen van duizend op de korte termijn, en later nog eens duizend, zegt de woordvoerder van Bruls. Maandag wordt onder meer besproken of de aantallen voor alle regio’s dezelfde gaan zijn en ook wanneer de plekken er moeten zijn.

In totaal meer dan 1,2 miljoen Oekraïense vluchtelingen

Door de oorlog in Oekraïne zijn meer dan 1,2 miljoen mensen het land ontvlucht. Cijfers van de Verenigde Naties laten zien dat de cijfers opnieuw flink zijn gestegen. Een dag eerder werd bekend dat de grens van 1 miljoen vluchtelingen was gepasseerd.

Door de Russische invasie zijn inwoners van Oekraïne massaal gevlucht naar buurlanden, met name naar Polen. Dat land heeft zo'n 650.000 vluchtelingen geregistreerd. Slechts een kleine groep, bijna vierhonderd personen, is gevlucht naar Belarus. De VN denken dat tot wel 10 miljoen mensen Oekraïne zullen verlaten.

LEES OOK: Nederlandse gemeenten kunnen voorlopig niet van contracten Russische Gazprom af – directeur Gazprom NL vertrekt om oorlog