• Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen Gazprom Energy NL voorlopig niet als gasleverancier uitsluiten, zo meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten na onderzoek.
  • Doordat Gazprom Energy NL geregistreerd is in Nederland, valt het bedrijf niet onder de economische sancties tegen Rusland. En dus blijven Europese aanbestedingsnormen gelden.
  • Intussen heeft de directeur van Gazprom Energy Nederland, Sytse van Heijst, vanwege de oorlog in Oekraïne zijn functie neergelegd.
  • Lees ook: Ruim 100 Nederlandse gemeenten kopen direct gas in bij Russische Gazprom: petitie doet oproep om daarmee te stoppen.

Gemeenten, provincies en waterschappen kunnen Gazprom Energy NL voorlopig niet als gasleverancier uitsluiten. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), na onderzoek van kenniscentrum Europa decentraal.

De overheden en waterschappen kunnen hun contract met Gazprom Energy NL onder voorwaarden stopzetten. Wel worden ze gehouden aan Europese aanbestedingsnormen, stelt de VNG. Doordat Gazprom Energy NL geregistreerd is in Nederland, valt het bedrijf niet onder de economische sancties tegen Rusland.

Ook met het sluiten van nieuwe contracten worden de instanties mogelijk gehouden aan de verplichte aanbestedingsprocedure. Dat kan ervoor zorgen dat er uiteindelijk toch een nieuw contract moet worden gesloten met Gazprom Energy NL.

De VNG zegt de roep vanuit de samenleving om het boycotten van Russisch gas te begrijpen. “Alleen gemeenten kunnen dat eenvoudigweg niet zelf”, aldus de vereniging. Daarom vraagt de vereniging het kabinet om Europese afspraken te maken over de aanbestedingseisen en aanpassingen door te voeren op de internationale gasmarkt. Dan pas zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld Gazprom uit te sluiten.

Ook is het vanwege de huidige inrichting van de internationale gasmarkt onmogelijk om Russisch gas uit te bannen, stelt de VNG. Dat maakt het voorlopig voor energieleveranciers sowieso niet mogelijk om van een bepaald land wel of geen gas af te nemen. Gas wordt vanuit verschillende bronnen over de wereld gemengd. Woensdag zeiden energiebedrijven Vattenfall, Eneco en Essent bijvoorbeeld ook Russisch gas te leveren. Om hoeveel gas dit gaat, is onduidelijk.

Topman Gazprom Energy Nederland vertrekt om oorlog

Intussen heeft de directeur van Gazprom Energy Nederland vanwege de oorlog in Oekraïne zijn functie neergelegd.

Een woordvoerster van Gazprom Nederland bevestigde het vertrek van Sytse van Heijst na berichtgeving in andere media. De topman zegt zijn werkzaamheden voor het Russische gasconcern niet te kunnen verenigen met de gebeurtenissen in Oekraïne.

Vanwege de oorlog in Oekraïne is er veel ophef ontstaan over de contracten die veel gemeenten en waterschappen hebben met het Russische staatsgasbedrijf.

Lees ook: Ruim 100 Nederlandse gemeenten kopen direct gas in bij Russische Gazprom: petitie doet oproep om daarmee te stoppen

Bedrijven verbreken banden met Gazprom

Ook in andere landen wordt Gazprom het vuur aan de schenen gelegd. Zo dreigt Gazprom Marketing & Trading uit zijn kantoor in Londen te worden gezet. Verhuurder British Land is van plan de huurcontracten met het bedrijf zo snel mogelijk te beëindigen. Het contract voor het kantoor bij Regent's End loopt eigenlijk nog tot 2025.

"Dit is een snel veranderende, complexe situatie, en we zullen alle maatregelen die ons ter beschikking staan blijven bekijken, terwijl we volledig blijven voldoen aan de sanctie-eisen", aldus British Land in een verklaring.

De handelsdivisie van het Russische staatsbedrijf bezet momenteel de bovenste verdiepingen van het gebouw aan Triton Street 20. Dat is een pand tegenover het park dat wordt begrensd door rijen huizen die eigendom zijn van rijke Russen.

Gazprom M&T heeft meer dan 450 werknemers in Londen, en de locatie van het gebouw stelt het bedrijf naar eigen zeggen in staat "uitstekende relaties" aan te gaan met grote energiebedrijven in heel Europa, zo valt op de website te lezen.

Het Britse onderdeel, dat volledig in handen is van een Duitse dochteronderneming van Gazprom, opende zijn eerste kantoor in Londen in 1999. Toen had het nog twee werknemers. Een woordvoerder van Gazprom weigerde vooralsnog commentaar te geven op de vraag of meer bedrijven de banden willen verbreken.

LEES OOK: Waarom Europa niet zomaar kan stoppen met het kopen van Russisch gas