Een groep ondernemers onder leiding van Kees Koolen, voormalig directeur en investeerder bij Booking.com, wil energiebedrijf Eneco kopen en daar een “groene kampioen” van maken.

Daarvoor zullen Koolen en onder anderen directeur Gerben Pek van zonnepaneelgroothandel Gutami, grootaandeelhouder Michiel Rexwinkel van Greenchoice en directeur Willem Smelik van investeringsfonds Meewind ongeveer 3 miljard euro moeten neertellen.

Eind vorig jaar besloten de tientallen gemeenten die aandeelhouder zijn van Eneco dat het energiebedrijf via een gecontroleerde veiling wordt verkocht.

Olie- en gasbedrijf bedrijf Shell maakte begin dit jaar al bekend samen met pensioenfonds PGGM mee te willen bieden op Eneco. Ook die combinatie zegt het groene karakter van Eneco te willen behouden. Verder zou ook het Franse olieconcern Total interesse hebben.

Het Groene Consortium

De groep ondernemers onder leiding van Koolen noemt zichzelf ‘Het Groene Consortium’ en wil de aandelen in handen krijgen met geleend geld van investeerders uit Australië, Nederland, Denemarken en Noorwegen en enkele banken. Ze hebben hun plannen voor de deadline van 3 maart ingediend.

Het Groene Consortium wil de energie van Eneco volledig groen opwekken en de gascentrales die het bedrijf nu nog exploiteert uitzetten. Gerben Pek van Gutami denkt gemeenten er met alle plannen voor hernieuwbare energie van te kunnen overtuigen Eneco aan de ondernemersgroep te verkopen, zegt hij tegen Nu.nl:

"Als Eneco kostenefficiënt gerund wordt, waarbij ook een bescheiden salaris voor bestuur en directie hoort, kan Eneco ook op de goedkoopste manier groene energie bij klanten aanbieden."

De partijen achter Het Groene Consortium bieden gemeenten die hun aandelen in Eneco niet willen verkopen volgens regionaal dagblad Tubantia aan om via een publieke vennootschap ook na de veiling in Eneco te blijven participeren.

Wisselende successen voor Koolen

Kees Koolen is rijk geworden met hotelveilingsite Booking.com, maar investeerde daarna met wisselend succes in vele andere projecten. Begin januari trok hij zich terug uit het bedrijf Lithium Werks dat op de voormalige vliegbasis Twente accu's zou gaan bouwen. Die plannen zijn nu van de baan, tot woede van lokale overheden die forse subsidies hadden verleend.

Ook zette Koolen als boerenzoon in 2014 een ambitieus project op poten voor de bouw van megastallen waar maar liefst 100.000 koeien in kunnen. Hij wilde de grootste boer ter wereld worden, maar dat mislukte faliekant. En nu heeft Koolen met Eneco dus groene pijlen op zijn boog. Afwachten of hij dit keer wél weer raak schiet.

LEES OOK: Deze 9 gemeentes cashen het meest bij de verkoop van Eneco