Kees Koolen, die onder meer als oprichter van Booking.com miljoenen verdiende, wil de grootste boer ter wereld worden. Hij wil in 2016 een miljoen liter melk per dag kunnen produceren. Daarom is hij via LinkedIn op zoek naar personeel met verstand van zuivelproductie.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Koolen wil de megaboerderij beginnen in Jaborandi, in Brazilië. Daar moeten in eerste instantie 100.000 koeien komen te staan, die dagelijks een miljoen liter melk geven. Uiteindelijk wil Koolen met nog meer koeien vier miljoen liter per dag produceren.

Dat zijn gigantische aantallen: in Nederland waren er in 2013 niet meer dan twaalf boerderijen met meer dan 500 melkkoeien. De grootste Nederlandse boerderij heeft ongeveer 1.250 stuks vee.

Kosten: tegen het miljard

Koolen is sinds februari vorig jaar topman van het bedrijf Agri Brasil. De megaboerderij zal onder de vlag van dat bedrijf worden opgezet.

Voor de boerderij is al 31.000 hectare grond aangeschaft. De eerste stallen van het project van Koolen moeten een dezer maanden gebouwd worden; eind 2016 moeten de eerste melkproducten op de markt komen. De melk zal worden verwerkt tot melkpoeder en condensmelk, die voornamelijk voor de export bestemd zijn.

Het hele project zou tussen de 500 miljoen en 1,2 miljard euro kosten. Een derde van dat bedrag komt uit een Braziliaans ontwikkelingsfonds. De rest wordt door Koolen en andere investeerders bijgelegd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl