Eneco wordt geveild. De aandeelhouders en het energiebedrijf zelf zijn het dinsdag daarover eens geworden.

Over de verkoop van Eneco is veel te doen geweest. Het energiebedrijf is nu nog in handen van 53 Nederlandse gemeenten, waarvan een groot deel van hun belang af wil. Maar er is ook een groep die de aandelen wil behouden om zo invloed te houden op de werkgelegenheid en de duurzame koers van het bedrijf.

Nu is er toch overeenstemming bereikt over de verkoop. Eneco wordt in meerdere rondes geveild, waarbij de aandeelhouders extra letten op behoud van banen en de duurzame plannen van de bieder. De verkoop komt waarschijnlijk pas in 2020 rond.

Wat Eneco waard is, daar wil het bedrijf niks over kwijt. Eerder deden schattingen van 3 à 4 miljard euro de ronde. Bij eerdere veilingen werd Nuon aan Vattenfall verkocht voor 10 miljard euro en Essent aan RWE voor 8,3 miljard euro.

Een aantal gemeentes kan in elk geval flink cashen. De top drie heeft gezamenlijk 57,29 procent van de aandelen in handen.

Stel dat de verkoop van Eneco 3 miljard euro oplevert, dan zijn dit de 9 gemeentes die het meeste overhouden:

Naast de negen grootste aandeelhouders is nog 26,87 procent van de aandelen in het bezit van 44 gemeenten die ieder minder dan 2 procent van de aandelen bezitten.

De gemeente Amstelveen was in september al aan het discussiëren waar de opbrengst, geschat op 30 miljoen euro, naartoe moet gaan: duurzame ontwikkelingen zoals het vervangen van gas (energietransitie), sociale woningbouw, de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed of als compensatie voor het wegvallen van het jaarlijks dividend?

Zelfs een kleine Friese gemeente als Ferwerderadiel (8.677 inwoners) maakt met een belang van slechts 0,12 procent een flinke buit: het AD berekende vorig jaar dat die aandelen goed zijn voor ongeveer 3,25 miljoen euro, toch 375 euro per inwoner.