De landen van olie-alliantie OPEC+ gaan de productie in oktober met 100.000 vaten per dag verlagen om zo de olieprijzen te stutten. Dat meldden afgevaardigden bij het overleg van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland en Kazachstan.

Het is voor het eerst in een jaar dat de OPEC+ de productie verlaagt. Ook wordt daarmee een eerdere productieverhoging van 100.000 vaten per dag die voor september werd afgesproken omgekeerd. Er waren al geluiden dat de OPEC+ zou kunnen besluiten tot een productieverlaging, want OPEC-leider Saudi-Arabië had daar reeds op gehint.

Door zorgen over een economische recessie en een zwakkere vraag en de coronalockdowns in China zijn de olieprijzen de afgelopen tijd flink gedaald. Maandag gingen de prijzen wel omhoog. Een vat Amerikaanse olie werd 3,7 procent duurder op 90,03 dollar per vat en Brentolie, toonaangevend voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, steeg 3,9 procent tot 95,65 dollar per vat.

De OPEC+ verwerkte ook het nieuws dat de landen van de G7 akkoord zijn met het plan om de prijzen voor Russische olie af te toppen. Met de invoering van een maximumprijs willen de grote industrielanden ervoor zorgen dat Moskou minder verdient aan de verkoop van fossiele brandstoffen, waardoor Rusland zijn oorlog in Oekraïne minder goed zou kunnen financieren. Het prijsplafond zou vanaf 5 december moeten gaan gelden. Dat is op het moment dat Europa ook Russische olie in de ban doet.

De OPEC+ gaf verder aan dat op elk moment een nieuwe vergadering gehouden kan worden, afhankelijk van de marktontwikkelingen.

LEES OOK: Kosten van olietransport 12 keer hoger dan aan het begin van het jaar – een middelgrote tanker kost nu $57.000 per dag